Greta Thunbergs hyllning på världsautismdagen: ”Det kan vara en superkraft”

2 april är det världsautismdagen, en dag som FN instiftat för att uppmärksamma och öka kunskapen om autism i hela världen.

En av de som uppmärksammar dagen, och dessutom hyllar autistiska diagnoser, är hon som utsetts till ”Årets kvinna 2019”: Greta Thunberg, som har ett motiverande budskap som alla borde läsa.

Att leva med autism innebär en hel del uppförsbackar i livet som andra slipper. För många kantas vardagen av sociala bekymmer eller koncentrations- och inlärningssvårigheter, som gör det svårt att studera eller jobba på en arbetsplats.

Men en diagnos kan också var till en stor fördel, och driva en framåt. Så var det för 16-åriga Greta Thunberg, som använde sin autism till sin styrka.

Idag är hon en av världens mest kända tonåringar, som bara 16 år gammal fick hålla tal på FN:s klimat-toppmöte.

”Det kan vara en superkraft”

Idag uppmärksammar Greta världsautismdagen, genom att motivera de som lever med en diagnos, eller nån anhörig som har en sådan.

”Och nej, autism (såväl som ADHD, Tourtettes, OCD, ODD etc) är inte en ”gåva”. För många är det en oändlig kamp mot skolor, arbetsplatser och mobbing. Men under de rätta förutsättningarna, med rätt medel, så KAN det vara en superkraft. 

Inlägget fortsätter:

Vårt samhälle behöver förändring, och vi behöver människor som tänker utanför lådan, och vi bör ta hand om varandra, och hylla våra olikheter”. 

View this post on Instagram

Today is #AutismAwarenessDay . Proud to be on the spectrum! And no, autism (as well as ADHD, ADD, Tourette’s, OCD, ODD etc) is not a “gift”. For most it is an endless fight against schools, workplaces and bullies. But under the right circumstances, given the right adjustments it CAN be a superpower. I’ve had my fair share of depressions, alienation, anxiety and disorders. But without my diagnosis, I would never have started school striking. Because then I would have been like everyone else. Our societies need to change, and we need people who think outside the box and we need to start taking care of each other. And embrace our differences. #aspiepower #autism

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Dela om du tycker att Greta har ett bra budskap och vill motivera andra som kämpar med autism.