Gunhild Stordalens om kampen mot svåra sjukdomen: ”Aldrig haft mer lust att leva”

Gunhild Stordalen, 37, lider av den ovanliga sjukdomen systemisk skleros, en bindvävssjukdom som sakta bryter ned den egna kroppen.

Men Gunhild, som är gift med norske hotellmiljardären Petter Stordalen, har ändå många bollar i luften. 

I en lång intervju med Expressen berättar hon bland annat om sitt engagemang i Eat Foundation, som försöker samla kunskap kring mat, hälsa och hållbar livsmedelsproduktion.

– Jag har aldrig haft mer lust att leva, säger Gunhild till tidningen. 

Gunhild Stordalen är en av Norges mest folkkära kvinnor, men i samband med sitt sommarprat i P1 berörde hon också tusentals svenskar med sin livshistoria. 

Läkaren och miljöaktivisten, som är gift med en av Norges rikaste män, jobbar trots sjukdomen med att bygga upp stiftelsen EAT. 

Mitt under den svåra behandlingen fortsätter hon med sitt arbete för att förbättra världen, bland annat deltog hon på en konferens i New York i september

– Formen är upp och ner, men jag står här idag. Det var inte självklart för några månader sedan, berättade Gunhild då. 

I en intervju med Expressen utvecklar Gunhild sin kamp för att lyfta hjärtefrågorna. 

– Jämfört med förr känner jag att jag går på halv maskin. Nu måste jag lägga otroligt mycket mer tid på att nå samma resultat, för kroppen vill inte och fungerar inte som den ska. Därför har jag blivit tvungen att lyssna mer på min kropp, till exempel måste jag sova mycket mer än förr. Tidigare har jag bara kört på, säger hon till tidningen. 

Men trots att sjukdomen hela tiden gör sig påmind känner Gunhild en stor livslust. 

– Jag har aldrig haft mer lust att leva, det är helt riktigt. Just nu mår jag ganska bra, men Petter och jag lever ju i osäkerhet och det måste vi göra ett bra tag till. Jag fick ett allvarligt återfall åtta månader efter första stamcellbehandlingen och det är fortfarande för tidigt att säga om den här behandlingen har effekt. Jag vet hur det är att få dörren i ansiktet, men samtidigt som vi planerar för det värsta hoppas vi på det bästa, säger hon till tidningen

Jag måste säga att jag är otroligt imponerade av Gunhild och hennes engagemang, trots alla motgångar. 

Nu hjälps vi åt att hylla denna kämpe tillsammans, genom att sprida hennes glöd och viktiga arbete vidare!