Här är svenska äldreboendet där de äldre får 3-rätters och vin till lunch.

Gång på gång hör vi om missförhållanden på våra svenska äldreboenden, med personalbrist och mat som ingen skulle äta frivilligt. Därför gör det mig extra glad att se hur kommunala demensboendet i Håbo satsat för att ge våra seniorer den behandling de förtjänar. Var tredje vecka står lyxlunch på schemat: Då serveras de boende vin och en trerättersmeny.

Initiativet startade för att skapa trivsel och för att öka aptiten hos de 40 boende på hemmet.

– Hunger är något som ofta försvinner med åldern. Det kan leda till viktnedgångar och i längden öka risken för fallolyckor. Därför känns maten väldigt viktig, säger enhetschefen Emmeli Söderberg till SVT.

När tv-kanalen besöker boendet består lyxlunchen av toast skagen till förrätt, fläskfilé med klyftpotatis och pepparsås till huvudrätt och cheesecake med ananastopping till efterrätt.

– Vi försöker så gott vi kan laga näringsriktig mat i lagom stora portioner. Jag tror lyxlunchen också bidrar till att öka välmåendet hos de boende.

Sammanlagt arbetar 3 heltidsanställda på Solängen, vilket gör det möjligt att variera och anpassa måltiderna utefter vårdtagarnas önskemål.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

[VIDEO] Skål och bon appétit! #svtnyheter

Posted by SVT Nyheter on Thursday, March 10, 2016

Newsner står bakom alla människors rätt att ha en värdig tillvaro, gilla gärna om du gör det också!