Här överraskar 8-åriga Ebba tyngdlyftarna på gymmet.

Astrid Lindgrens sagofigur Pippi Långstrump har vi alla hört talas om. Men att det finns en Pippi i verkligheten? Det trodde jag då aldrig! Men nu har i alla fall 8-åriga Ebba Bergström från Gävle fått den titeln. Detta efter att hon – utan problem och med bra teknik – lyft dubbla sin kroppsvikt.

Anders T Bergström tävlade i tyngdlyftning för Sverige i OS i Atlanta 1996. Och pappans förmåga att lyfta tungt verkar ha gått i arv. Nu sprids nämligen ett klipp där Ebba, som väger 30 kilo, lyfter 61 kg. Det var pappa Anders själv som la ut det på Facebook.

I inlägget berättar han själv om sin stora förvåning över dotterns skicklighet: Ebba smet bort till grabbarna som stod och träna, hon frågade snällt om hon fick prova lyfta en gång. Javisst säger dom och skrattar. Det är sextio kilo på stången. Det finns ju ingen chans i världen att hon rubbar denna vikt, tänkte dom. Ebba testar och mot allas förvåning lyfter hon upp det. Sen kommer alla till mig och säger att Ebba lyfte 60 kg. Lugna er nu ! Det är mycket för en åttaårig liten flicka säger jag. Försök att lura någon annan hahaha, sa jag. Nej hon gjorde det ! Hon lyfte det, och jag filmade sa Filip Manjula Almgren. Va fasiken sa jag. Hon måste ju brås på dig, här är filmen. Otroligt starkt gjort. Jag sa åt Ebba att inte lyfta så tungt du måste vara försiktig. Ja men det var jag sa Ebba, det var inte så tungt, jag klarar mera än det där Pappa. Så tittade hon på mig som att, det fattar du väl.

Vad det verkar så blir kanske Ebba nästa OS-deltagare i familjen Bergström! En del kanske tror att det är farligt att lyfta vikter för barn, men det avfärdar pappa Anders som själv tävlat på elitnivå. Han hänvisar till forskning av Michael Tonkonogi, professor i arbetsfysiologi.
Nej, det där är en myt. Är man med i det vetenskapliga vet man att det går att börja till och med tidigare än vid åtta års ålder, säger han till Expressen.
Publicerad av Newsner familj, gilla gärna