Hajattacken räddade mannens liv – nu är han evigt tacksam

Livet är som bekant fullt av överraskningar och vad som verkar vara en fruktansvärd händelse kan i slutändan bli till en riktig välsignelse, likt en ulv i fårakläder. 

En som fick sig en värdefull lektion i detta är 39-årige Eugene Finney. 

Likt tusentals andra besökte han en dag den härliga stranden i Huntington, Kalifornien, för att njuta vågorna och solen. 

Eugene arbetar egentligen som marknadskoordinator på andra sidan USA, men han hade rest till västkusten med sin flickvän och deras två barn för välbehövlig vila och avkoppling.

Det var tänkt att vara en resa som de aldrig skulle glömma, och det var precis vad det blev… 

© Flickr/KenLund

Det var under en av dessa semesterdagar som Eugene vadade ut i havet som olyckan var framme.

Resten av hans familj var kvar på stranden, så Eugene hade inte tänkt att stanna i för länge. Men precis när han skulle gå upp small det till i ryggen. 

”Det var som om något knockade mig bakifrån. Jag har aldrig fått en sådan kraftig smäll förut. Det var som att få en whiplash”, minns Eugene. 

Snart gick det upp för Eugene att det var två hajar som attackerat honom.  

Badvakterna stängde omedelbart ned stranden och utrymme den på människor. Eugenes dotter var den första att lägga märke till de blodiga sår som Eugene fått på ryggen, när han tog sig upp ur vattnet för att berätta vad som hänt. 

© Youtube

Eftersom det under omständigheterna verkat gått bra ville Eugene inte uppsöka läkare direkt.

Smärtan i ryggen ville dock inte släppa och när han återvände hem insåg han direkt att han behövde boka en läkartid. 

Eugene minns att han fick en ganska normal diagnos till en början:

”Smärtan var orsakad av inre blödningar i bröstkorgen, orsakat av trubbigt våld”. 

Men när doktor Ingolf Tuerk på St Elizabeth sjukhus fortsatte att titta på röntgenbilderna, märkte han hur något mycket ovanligt höll på att hända i Eugenes kropp. 

© Youtube

”De hade upptäckt en växande tumör på min högra njure, ungefär lika stor som en valnöt. Om hajattacken inte inträffat, skulle jag aldrig känt av någon smärta. Och det i sin tur innebär att cancern förmodligen inte skulle upptäckts så här tidigt”, säger Eugene. 

Cancern fortfarande var i ett mycket tidigt skede kunde tumören opereras bort två veckor senare, av doktor Tuerk. Ingreppet blev lyckosamt och Eugene slapp ta cellgifter eller gå på strålbehandling. 

Visst är det märkligt hur ödet ibland spelar in på det mest lyckosamma sätt? 

”Jag känner mig lyckligt lottad. Jag känner verkligen att jag har fått en andra chans i livet och jag kommer inte kasta bort den”, säger Eugene. 

Det är inte ofta hajjattacker nämns i positiva sammanhang, men i Eugene fall räddade det bokstavligen hans liv.

Snacka om en bra påminnelse för alla oss andra också – ibland kan det komma goda saker ur det som till en början verkar tufft och smärtsamt!