12-årige Hampus hjärtevärmande insats: Samlade in 23 000 kronor till en hälsoklinik i Somalia

12-årige Hampus Rosenqvist ville hjälpa människor i nöd.

Då startade han en insamling – och skänker nu 23 000 kronor som går till en hälsoklinik i Somalia.

När Hampus var 10 år gammal fick han en idé. Efter att han fått se en person skicka iväg några hönor via en hjälporganisation till ett fattigt land.

Han gick in på Röda Korsets hemsida och läste på om hur han kunde hjälpa till – och det var där resan började.

Till en början pantade han burkar och flaskor, från vilka han fick ihop 600 kronor som han skänkte. Men han var inte klar där.

Bildkälla: Skärmdump/TV4

Med hjälp av sina föräldrar satte han upp lappar på bland annat hans mammas jobb. Han fick pant från vänner och bekanta och under sina födelsedagar önskade han sig ingenting annat än pengar, som skulle gå direkt till insamlingen.

Nu, två år senare, har Hampus samlat ihop 23 000 kronor.  Pengar som kommer skickas till Somalia för att bygga upp en hälsoklinik för de som behöver det allra mest.

– Bara för att vi är födda i Sverige betyder inte det för att vi ska ha rätt i sjukvård och allt, och de som föds i Somalia inte får någonting, berättar Hampus för TV4.

Bildkälla: Skärmdump/TV4

Vill fortsätta samla in pengar

När pengarna kommer komma fram till det afrikanska landet vet han inte, men han är glad över att ha genomfört sin insamling.

– När jag var vid 15 000 tänkte jag att jag skulle sluta. Men jag nådde hela vägen fram och är väldigt glad, säger Hampus till TV4.

I fortsättningen vill han starta upp fler projekt och samla in ännu mer pengar. Till sin senaste födelsedag önskade han sig inte pengar, utan någonting helt annat. En oxe med plog, som människor i nöd ska kunna använda.

– Det är klart att man är väldigt stolt och glad. det här projektet har varit Hampus idé och något han genomfört från start till mål. Det har varit härligt att få vara med i bakgrunden, säger pappa Johan till TV4.

Hampus har ett hjärta av guld. DELA gärna vidare för att hylla Hampus fantastiska insats.