Han håller på att dö i bilen när mamma handlar. Detta visar varför barn aldrig ska lämnas ensamma i värmen.

Det kan räcka med 15 minuter i en varm bil för att ett barn ska få livshotande skador på hjärnan eller njurarna. Vill det sig riktigt illa slutar det med döden. Trots det rapporteras varje år om barn som lämnats kvar i heta bilar, i flera fall har polisen tvingats rycka ut för att slå in rutan och på så sätt få ut barnet. Den är filmen gör ont i hela kroppen att titta på, och det är ingenting du ska om du vet med dig att du är känslig, men den visar på ett kraftfullt sätt vad som kan hända när vi slutar tänka på konsekvenserna av att lämna ett barn ensam i bilen under en het sommardag. När vi börjar tänka att vi ”bara ska handla lite snabbt” eller ”bara springa i väg och göra ett ärende”. I veckan gick den svenska polisen ut och berättade att det i nödfall är okej att krossa rutan på en bil om man ser ett barn som lider i värmen. Även om jag aldrig skulle uppmana någon att slå i sönder en ruta i onödan, så är en bilruta ingenting i jämförelse när det handlar om ett liv.  

I USA dör ett barn var 10:e dag av värmeslag. I Sverige är det tack och lov relativt ovanligt med barn som dör i bilar, även om det har skett – och kommer att ske om vi inte alla tar vårt ansvar och ser till att aldrig lämna ett barn ensamt i bilen under varma dagar.

I en intervju med Kvällsposten berättar Bernt Alm, barnhälsoöverläkare vid Region Halland, att barn som lämnas i varma bilar riskerar att drabbas av både värmeslag och hjärnsvullnad.
– Hjärnan börjar svälla och till slut har den svällt så mycket att det inte kommer något blod och det är det som dödar. Vätskebrist är ju förstås också ett problem, men det är inte det man dör av, säger han.
Ett barns kropp är mer värmekänslig än en fullvuxen, vilket gör att situationen snabbt blir kritisk.
– De har större hjärna i förhållande till sin kropp vilket gör dem extra känsliga. De är sämre på att göra sig av med vätska än en vuxen, säger Bernt Alm.
Den som upptäcker ett barn som sitter instängd i en varm bil bör därför agera snabbt.
– Man får låta sig ledas av det sunda förnuftet och försöka lokalisera föräldrarna. Om det verkar allvarligt är det bara att slå sönder rutan så barnet får luft och kanske ringa en ambulans, säger Bernt Alm.

Det här ska inte behöva drabba någon. Även om man kan tycka att alla borde vara medvetna om riskerna vid det här laget, verkar det tyvärr inte som att så är fallet. Just därför väljer jag att dela den här filmen.

Om du vill ha fler såna här artiklar, klicka bara på gillaknappen här nedan