Han kom till Sverige i oktober. Nu har Saad vunnit kampen för att starta eget företag.

Han lämnade krigets Syrien tillsammans med sin familj – och kom till Sverige i slutet av oktober. Efter en krånglig kamp har 36-årige Saad Salameh nu äntligen lyckats starta sitt eget företag i Kalmar, trots att han fortfarande inte har fått svenskt uppehållstillstånd.

När Saad Salameh kom till Sverige kände han direkt att han inte ville vänta, utan istället jobba på för fullt – och tillsammans med några vänner fick han idén att starta ett torgstånd. Därefter dröjde det inte länge innan Saad inledde sin kamp för att få starta eget företag med juice- och kaffeförsäljning i Kalmar.

– Jag är inte här för att få pengar och lata mig, säger Saad Salameh till Aftonbladet.

Att få sin önskan igenom har dock inte varit det enklaste för Saad, som fortfarande har flyktingstatus. Det krävdes såväl F-skattesedel som legitimation, där man kan få samordningsnummer från Skatteverket om man inte har svenskt personnummer, och dessutom behövde Saad Salameh ha tillstånd från kommunen för att få stå på Stora torget i Kalmar och sälja sina produkter.

– Jag har ringt runt och ringt runt. Snälla människor som trott på mig har hjälpt mig. Jag har till och med fått flera företag att sponsra mig, säger Saad Salameh till Aftonbladet.

Men nu har han alltså lyckats starta sitt företag med en vagn fylld av godsaker mitt i centrala Kalmar. Det enda som behövs för att allt ska vara komplett är ett bankkonto, sedan är kampen mot byråkratin definitivt över.

– Skatteverket har hjälpt mig mycket, säger Saad Salameh till Barometern.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna