Han satt fast i vegetativt tillstånd i 12 år. Men vaknade mirakulöst upp med en chockerande historia att berätta.

En mystisk sjukdom höll på att förstöra hans liv och föräldrarna hade förlorat hoppet. Men efter 12 år i vegetativt tillstånd vaknade Martin Pistorius mirakulöst upp. Det han kunde berätta chockade alla.

Martin Pistorius var bara 12 år gammal när hela livet tog en ny vändning.
Den unge pojken, som växte upp i Sydafrika, fördes till sjukhus med en mystik sjukdom och läkarna kunde inte fastställa någon diagnos. Martin blev allt värre och hamnade till slut i vegetativ koma – han kunde varken röra sig eller kommunicera med någon. Läkarna förklarade för föräldrarna att Martin aldrig mer skulle bli den han varit – hans hjärnkapacitet jämfördes med en tremånaders baby.

Martin Pistorius någon gång mellan 1990 och 1994, då han var oförmögen att kommunicera. (NPR.org)

Föräldrarna tog hem Martin där han vårdades. I 12 år tog de hand om Martin med allt vad det innebar: klä honom, bada honom, mata honom och bädda om honom. Martin visade inga tecken på förbättring och han spenderade ofta dagarna helt orörlig på sängen.
Föräldrarna tog hårt på situationen och mamman Joan Pistorius minns hur hon en gång pratade med sin son. ”Jag hoppas du dör, du måste dö”, förklarade mamman.
– Jag vet att det var en fruktansvärd sak att säga. Men jag vill bara lätta mitt hjärta, säger Joan till NPR.
I dag önskar hon att hon hållit igen.
För den dagen när Martin mirakulöst vaknande kom en chockerande nyhet.
Trots att han var fast i sin egen kropp hade han uppfattat allt som hände runt omkring honom.
– Ja, jag var där. Inte från början, men ungefär två år efter att jag hamnade i vegetativ koma. Då uppfattade jag allting, säger han till NPR och fortsätter:
– Alla var så vana med att jag inte var där så det märkte inte när jag blev närvarande igen. Den krassa verkligheten slog mig, att jag skulle tillbringa mitt liv så där. Helt ensam. Det var ett mörker.
– Jag var inlåst i min egen kropp, men hjärnan skrek efter befrielse. Det var en känsla av att vara fullkomligt maktlös, har Martin Pistorius berättat för Daily Mail.

Martin blev deprimerad men försökte trots sin uppgivenhet att kommunicera med huvudrörelser.
När han var 26 år gammal fick han äntligen viss kontakt med omvärlden. En terapeut som gav honom regelbundna massager började få indikationer på att Martin faktiskt var närvarande.
Så småningom började han göra rejäla framsteg. Martin behövde fortfarande hjälp med att klä på sig – men efterhand kunde han hålla enkla konversationer med sin familj och vänner.
Han skaffade ett jobb och numera bor Martin Pistorius i England. Han har kontroll över sin kropp, kan tala (med hjälp en dator) och han har skrivit ned sina memoarer i bokform, där han berättar om hur det var att leva som ”osynlig” i över ett decennium. Han berättar också att han förlåtit sin mamma.
– I takt med att tiden gick förstod jag min mammas desperation. Varje gång hon såg på mig, såg hon bara en elak parodi på den hälsosamma pojke som hon älskade så mycket en gång i tiden, säger Martin.

Martin Pistorius med sin fru, Joanna. (NPR.org)

Publicerad av Newsner Familj, gilla oss gärna: