Han växte upp som papperslös på flykt från polisen. Nu är han en förebild för ungdomar som hamnat snett.

John Franco kom till Sverige som 9-åring med sin mamma. Han var papperslös och gömde sig för polisen i flera år. I tonåren såg han hur ungdomar i den förort han bodde i hamnade snett och inte hade några ordentliga förebilder. Då ville han bli den förebild ungdomarna saknade – och utbildade sig till polis.

John Franco kommer ursprungligen från Colombia. Han och hans mamma kom till Sverige när John var nio år gammal. I fem års tid levde de på flykt från polisen eftersom de var papperslösa. Dessutom hade familjen dålig erfarenhet av ordningsmakten i deras förra hemland. Så det var ingen självklarhet att John en dag skulle jobba med kriminalitet. Men i tonåren bestämde han sig för att det var rätt väg att gå. I Stockholmsförorten där de bodde umgicks John i kretsar där både missbruk och kriminalitet hörde till vanligheterna.
– I flera år var det bara mamma och jag. Och av henne lärde jag mig vad som var rätt och fel, jag fick värderingar. Jag ville inte svika henne. Men jag förstår hur man som ung nästan omedvetet kan hamna i fel spår och att det är svårt att byta riktning, speciellt om man saknar stöd hemifrån, berättar John för Aftonbladet.

Stödet han fick av sin mamma ville han att andra skulle få genom honom. Därför utbildade han sig till polis.
– Jag kände att de behövde en bra förebild, någon vars värderingar kunde vägleda dem, och tyckte dessutom att polisyrket verkade spännande, säger han.

Förutom att patrullera på stadens gator är John engagerad i flera olika projekt för att öka förståelsen och kommunikationen mellan ungdomar och polisen. Dessutom föreläser han just nu för ungdomar och flyktingar över hela Sverige. Han vill förmedla budskapet att aldrig döma ut sig själv på grund av sin bakgrund. Att man i Sverige har alla förutsättningar att bli vad man vill. Han har knappt någon tid över med alla engagemang – men gör vad han brinner för allra mest.
– Men brinner man för något­ så blir det en naturlig del av ens vardag. Jag vill vara­ en förebild men tycker inte att jag är någon hjälte – jag gör bara det jag tror på och tycker är rätt. Att jag har möjligheten att positivt påverka en enda persons framtid är mitt ­bränsle, säger John till Aftonbladet.

”Jag kände att de unga behövde en förebild”.

Posted by Aftonbladet on den 12 juni 2015

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.