Här är 90-plussarna som tränar tillsammans – och träffar nya vänner: ”Nyttigt och håller oss vid liv”

Träning sägs vara till för alla. Och visst är det väl så när 90-plussare samlas varje vecka för att träna och hålla i gång.

– Det här är nyttigt och håller oss vid liv, säger Kerstin Hellgren, 97 år, till TT.

På Body Joy i Värmdö i Stockholm samlas en grupp äldre kvinnor och män som passerat 90-stråket. Det blir alltid vanligare med träning högt upp i åldrarna, till och med för de över 90.

Här brukar de köra pass till musik och har en tränare som guidar de genom träningspassen. När TT var där på besök ska en av deltagarna ha pustat ut att ”rumpan sitter för högt upp” när de skulle jogga på stället och sparka fötterna upp mot rumpan. Men 97-åriga Kerstin Hellgren hävdar att träningen är nyttig.

– Det här är nyttigt och håller oss vid liv, säger hon till TT, enligt Aftonbladet.

Monica Elsinga frÂn Body Joy tillsammans med 90-plusarna Kerstin Hellgren och Birgitta Wetterdal.
STOCKHOLM 20190613
Monica Elsinga frÂn Body Joy tillsammans med 90-plussarna Kerstin Hellgren och Birgitta Wetterdal.
Foto: Claudio Bresciani / TT

En fantastisk gemenskap

Men fram för allt är det en stämning och känsla som ligger över dessa glada äldre. De tjattrar med varandra och har roligt under passen – vilket kanske är det viktigaste med träning, att det är just roligt. Och gemenskapen finns där, enligt 97-åriga Kerstin Hellgren som har varit med sedan gruppen startade. De brukar fika tillsammans efter passen.

– Det är ett så trevligt gäng det här, otroligt trevligt, säger Kerstin Hellgren till TT.

Monica Elsinga fikar med Stig Lundahl, Rurik Kamb, Birgitta Wetterdal och Kerstin Hellgren efter 90-plus gruppens träning på Body Joy.
STOCKHOLM 20190613
Monica Elsinga fikar med Stig Lundahl, Rurik Kamb, Birgitta Wetterdal och Kerstin Hellgren efter 90-plus gruppens träning på Body Joy.
Foto: Claudio Bresciani / TT

97-åringen boxas med ett leende

Under passet satte 97-åringen på sig boxningshandskarna och var redo att börja slå mot en sandsäck när lampan skulle gå från rött till grönt.

– Jag hade lite fördomar när vi startade detta, inte kan väl gamla damer boxas. Men det är ju klart att de kan, säger Monica Elsinga som är tränare för gruppen.

För det är klart att 97-åringar kan boxas och träningsgruppen ger sig på allt de kan. De ställer rullatorerna åt sidan längs lokalväggarna och sedan kör de för fulla muggar – med stora leenden.

Vilken underbar grupp! Sprid gärna vidare för att uppmärksamma dessa energiknippen.