Här är Ica-butiken som ger bort gratis matkassar till behövande

Ica i Hagsätra tröttnade på att behöva slänga stora mängder mat.

Nu ger man bort maten istället – i form av gratis matkassar.

– Vi mår så dåligt över allt vi slänger, så det här blir det bästa av två världar, säger färskvaruchef Johanna Sjöholm till Aftonbladet.

Det var via ett inlägg på Facebooksom som allt började.

Ica i Hagsätra, i Stockholm, hade fått in 150 liter mjölk som skulle gå ut samma dag, så de bestämde sig för att skänka bort den. Inlägget om mjölken på Facebook delats tustenstals gånger och organisationen Food2change fick upp ögonen för butiken.

Nu samarbetar organisationen, som arbetar med att få butiker att skänka matsvinnet till sina medlemmar, och Ica Hagsätra. 

En gång i veckan kan medlemmarna, som ofta tjänar mindre än 13 000 kronor i månaden, komma till Ica-butiken och få en gratis matkasse.

– Det kan till exempel vara en fin burk jordgubbssylt där etiketten saknas, eller mat som nyligen gått ut. Vi vet att mat håller bra mycket längre än bäst före-datumet, men vi har också ett ansvar att inte sälja utgångna varor, säger Johanna Sjöholm till Aftonbladet.

Ica i Hagsätra kan samtidigt vara den första butiken i Stockholm som väljer att skänka matsvinnet till behövande.

Nu hoppas de att fler tar efter.

– För mig som är färskvaruchef är det här viktigt. Jag ser hur mycket som slängs och det har varit svårt att hitta en lösning, säger Johanna Sjöholm till Aftonbladet.

Så bra! Vi hoppas att fler matbutiker tar efter, dela om du också känner så!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna