Här är skolan som lär eleverna att utföra hushållssysslor – för att främja jämställdhet

En skola i spanska Vigo har uppmärksammats mycket under det senaste året, för ett nyskapande projekt som ska främja jämställdhet hos eleverna på skolan.

Idén? Alla elever ska lära sig att utföra hushållssysslor – som att stryka, sy, starta diskmaskinen eller enkla husmorstips.

Det var på Montecastelo de Vigo-skolan som projektet drogs igång för fjärdeklassarna.

Enligt den spanska tidningen Atlantico, har de under det senaste året fått lära sig att stryka skjortor, sy på knappar, reparera elektriska apparater, laga enklare maträtter och att starta diskmaskinen, bland många andra vanliga hushållssysslor.

“Así planchaba que yo lo vi”Las “Home Skills” o labores de casa, son actividades que, en forma de materia…

Posted by Colegio Montecastelo on Wednesday, October 10, 2018

Vill riva könsstereotyper

Målet med projektet har varit att ”riva ner stereotyper och roller som på ett olämpligt sätt har tilldelats kvinnor och leder till orättvis och bristande jämställdhet”, förklarar Gabriel Bravo, samordnare av kurserna.

”Vi tyckte att det var väldigt nyttigt för våra studenter att lära sig utföra dessa sysslor så att de, när de en dag bildar familj, kan involveras från början och veta att ett hem är ett jobb för två personer, att det inte är upp till kvinnan att städa, diska eller stryka. Detta kommer göra dem medvetna och kommer lära dem att bli självständiga i hemmet”, säger han.

El pasado miércoles nos visitó la Secretaria Xeral da Igualdade de la Xunta de Galicia, Susana López Abella, con motivo…

Posted by Colegio Montecastelo on Friday, November 2, 2018

Föräldrarna hyllar projektet

När skolan startade den nya kursen, var det föräldrarna som välkomnade den mest entusiastiskt. Alla studenter var inte lika överlyckliga, när de fick veta att de skulle behöva göra sysslor som att sy eller stryka.

Men när kursen drog igång, insåg många att detta är sysslor som vi alla kan göra och att de inte alls är särskilt komplicerade.

“Así planchaba que yo lo vi”Las “Home Skills” o labores de casa, son actividades que, en forma de materia…

Posted by Colegio Montecastelo on Wednesday, October 10, 2018

Sprids över världen

Lektionerna hålls av frivilliga föräldrar, i lokalerna hos den så kallade ”föräldraklubben”. Projektet planeras fortsätta även i år.

Skolans initiativ har fått spridning över hela världen. Många har också varit intresserade av att ansöka till dessa kurser.

Vad tycker du? Skulle du vilja att dina barn också fick lära sig utföra hushållssysslor i skolan? Tror du att det hjälper mot bristande jämställdhet i hemmen?

Tveka inte att DELA med andra om du också tyckte att det var intressant!