Här får äldreboendet trerättersmiddag varje dag – som de äldre själva får välja

Prestigefyllda White Guide utser varje år vilket äldreboende som har den bästa maten i Sverige. Äldreboendet får, kort och gott, titeln: Årets Seniormåltid. I år blev vinnaren Tubberödshus äldreboende på Tjörn. Ett äldreboende där det serveras trerättersmiddag varje dag – som de boende själva får välja.

– Det är ett fantastiskt pris. Maten står i fokus på Tubberö tillsammans med de boende. De är i allra högsta grad delaktiga i köket, vi har matråd och lägger menyer ihop. Dessutom äter vi i personalen tillsammans med de boende varje dag, berättar köksmästaren Ingela Brännehed för GP.

Tubberödshus äldreboende på Tjörn var redan ifjol uppe och tampades i toppen vad gäller maten på sitt äldreboende. De vann då ett silver i White Guides prestigefyllda tävling. Men i år kan de alltså skryta med att vara bäst i Sverige på att servera de boende med bästa möjliga mat. Det berättar GP.

Bakom stekpannor och kokplattor står en stolt köksmästare i Ingela Brännehed, som varit ansvarig på Tubberödshus äldreboende i fem år.

– Vi tar en timme till att äta förrätt, varmrätt och dessert. Då skapar man relationer och får jättemycket tillbaka. Jag ser hur glada de blir när jag sätter mig, berättar Ingela Brännehed för GP.

Personalen själva äter nämligen med de som bor på äldreboendet för att skapa sammanhållning och social närvaro. Och samtidigt passa på att rätta till misstag och annat som kan ha gjorts med maten. Feedbacken är A och O. För det är de äldre själva som styr över menyn på Tubberödshus.

Förutom maten bedöms äldreboendena i denna priskategori för allt ifrån service och måltidsmiljö. Ja, allt som förhöjer matupplevelsen. På Tubberödshus anser man att det som ligger bakom utmärkelsen är den organisationsform som infördes för sex år sedan. En organisationsform som har mottot ”leva tills man dör”. Det skriver GP.

– På helger har vi en extra bukett blommor på borden. Så länge man är i livet ska man leva, säger köksmästaren Ingela.

Vi kan inte annat än att hålla med Ingela och ge en stor tumme upp för detta äldreboende!

Trerättersmiddag varje dag – efter de boendes egna recept.

Publicerat av Göteborgs-Posten den 18 september 2016

Dela gärna om du tycker att alla äldreboenden i Sverige borde ha det så här.