Här får Birger, 97, känna havet för första gången på 35 år – efter äldreboendets fina initiativ för de äldre

Birger, 97, hade inte kommit iväg och känt på havsvatten på 35 år, vilket gjorde att undersköterskorna på Ljungberga äldreboende tyckte att det var dags.

På initiativ av undersköterskorna Helena Persson och Cornelia Carmen, anordnade korttidsboendet Ljungberga en utflykt för att glädja de äldre. Men det var inte ett sedvanligt museibesök eller liknande som stod på schemat, utan att låta de rullstolsburna tillbringa en dag vid havet.

– De var så glada. De kom tillbaka solbrända och fina i ansiktet, berättar Tove Turesson, sektionschef på Ljungberga äldreboende för Newsner.

Enligt personalen på Ljungberga äldreboende i skånska Ljungby ska de äldre varit ”lyriska” när de fick känna havet och tillbringa en solig dag vid vattnet tillsammans.

– Tänk dig att inte ha fått känna på havsvattnet på 35 år, och att du sällan kommer ut. De jag har pratat med om det var så otroligt glada, och det var härligt att se, berättar sektionschef Tove Turesson för Newsner.

Birger, 97, får känna havsvattnet för första gången på 35 år. . Foto: Privat

Utflyktsdagen började med att de äldre på korttidsboendet fick äta baguetter och njuta av utsikten vid vattnet. De som ville fick känna på vattnet, och kanske ta sig ett dopp.

Hyllar undersköterskorna

Dagen beskriver Tove Turesson som en riktig succé, och det var tack vare Ingvar Kamprad stiftelse som den kunde bli av, då dagen bekostades av det. Tove passar dock på att hylla personalen.

– I det här fallet var det två som var drivande för att det skulle bli av, men alla våra undersköterskor är otroliga, säger Tove till Newsner.

Foto: Privat

Vilket underbart initiativ. Fler boenden borde inspireras och sätta guldkant på de äldres vardag. Dela om du håller med.