Här får pensionärer bo gratis livet ut – 29 nya lägenheter skänks bort

Många av våra svenska pensionärer har svårt att få ekonomin att gå ihop på grund av de höga skatterna och den låga pensionsutdelningen. En stor del av inkomsten försvinner snabbt till bostadskostnader, något Erik Bancks stiftelse vill göra något åt. Nu har de beslutat att skänka 29 nya lägenheter till pensionärer med dåligt ställt, och de behöver aldrig betala hyra.

Erik Bancks stiftelse kommer att skänka 29 nya lägenheter i Helsingborg till pensionärer med låg inkomst, ett beslut vars generositet är ovanligt enligt Fredrik Von Platen, ansvarig för boendefrågor på SPF.
– Att klara boendet är svårt, särskilt för ensamstående pensionärer, vilket är 70 procent kvinnor med urusel pension för att de tagit ett familjeansvar under sin yrkesverksamma liv, säger Fredrik Von Platen. 

Foto: flickr.com

För SVT berättar Fredrik Von Platen att han hört talas om stiftelser som gett subventionerade hyror, men aldrig att de låter folk bo helt gratis. 

Erik Bancks stiftelse har köpt 47 hyreslägenheter i ett nytt bostadsområde i Helsingborg. I 29 av dessa ska fattiga pensionärer få bo gratis livet ut. Resterande lägenheter har öronmärkts för ungdomar mellan 25 och 35 år, så att det blir en blandning i området. Sven Rosenkvist, ordförande i Erik Bancks stiftelse, förklarar valet av bostäder på följande sätt: 
– Äldre med låg inkomst behöver också få tillgång till lägenheter i city. Vi gör attraktiva bostäder tillgängliga för dem, säger han till SVT

2019 beräknas de nya lägenheterna vara redo för inflytt. Det är fint att se att det finns de som tar chansen att förbättra andras situation om de kan. Dela gärna för att hylla de som vill förbättra situationen för våra pensionärer.