Här gör 100-åriga Sara debut som Lucia

Förra året blev Maj-Lis Bergström, 92, hela Sveriges Lucia när hon uppfyllde sin dröm att bära kronan på Solhaga äldreboende i Sundsvall. Nu har ännu en senior klivit fram och vält internet i rollen som Lucia.

Namnet är Sara Jansson – och hon är 100 år gammal. Det gör henne förmodligen till Sveriges äldsta Lucia någonsin. Och definitivt den äldsta Luciadebutanten.

– Jag kan inte komma ihåg att jag har varit det innan. Jag kan inte komma på att jag varit det när jag var yngre, men det är ju inte lätt att minnas, säger Sara till SVT.

Att göra debut som Lucia vid 100 års ålder kan aldrig tidigare ha hänt. Så därför skrevs historia på Fagerlidshemmets äldreboende i Mellerud när Sara Jansson, snart 101 år gammal, fick äran att bära kronan vid det årliga Luciafirandet. Och det var en självklarhet att just hon skulle bära kronan, för Sara är ju trots allt äldst.

– Ja, jag tyckte att det var lite knepigt så jag vågade inte svara på det då. Men så mognade det undan för undan, så det gick ju väldigt bra, säger debutanten till SVT.

I rollen som Lucia fanns det endast en sak hon var nervös över, och det var sången. Det berättar hennes dotter Bibbi. Men det var aldrig något som hon behövde bekymra sig över.

– Men jag såg att hon satt där och mimade med, säger Bibbi som var på plats vid firandet.

Huruvida Sara själv tycker att hon passade som Lucia var svaret ett rungande ja. För hon tycker att alla passar som Lucia.

– Ja det tycker jag ju, det är inte gott att veta vem som passar eller inte passar.

Det är ju omöjligt att inte dra på smilbanden när man ser Sara som Lucia. Tänk om en själv får bära kronan vid 100 års ålder.

Sådana här initiativ tycker jag gör världen till en lite varmare plats – dela gärna om du håller med!