Henry och Halldis har varit gifta i 72 år – nu får de inte bo tillsammans

Halldis, 92, och Henry, 94, har varit tillsammans i 72 år.

Men nu får de inte bo tillsammans längre.

Efter ett beslut från kommunen får det norska paret inte dela rum tillsammans på sitt vårdhem.

Halldis och Henry Jakobsen träffades på en dans, när hon var 18 år och han bara 20 år gammal. Det slog gnistor direkt och sedan dess har paret aldrig lämnat varandras sida.

Men nu får paret, som varit gifta i hela 72 år, inte längre vara tillsammans.

Hamnade på olika avdelningar

Efter en tids sjukdom fick Halldis vårdas på sjukhus. När hon blev bättre upplevde barnen att det hade blivit för tungt för paret att bo kvar hemma, så Henry och Halldis flyttade in till ett vårdhem i norska Skien.

Men Halldis och Henry, som alltid bott tillsammans, fick inte ett gemensamt dubbelrum – istället blev de separerade och hamnade på olika avdelningar.

Har inte plats

Att Halldis och Henry inte får bo tillsammans har tagit dem hård.

– Farmor och morfar har varit tillsammans hela sina liv och alltid funnits där för varandra. Att de inte får bo tillsammans är frustrerande och vi vill att de ska få ett värdigt liv tillsammans den sista tiden, säger barnbarnet Gry Engvold till Dagbladet.no  

Vårdhemmet menar att det inte fanns några lediga dubbelrum för Halldis och Henry. Deras singelrum är också för små för två personer.

”Jag börjar gråta”

– De frågade om de inte fick dela säng ihop, men det var för trångt. Nu trivs de inte på vårdhemmet och båda är väldigt ledsna. Jag orkar nästan inte tänka på det, får då börjar jag gråta. Nu försöker vi vara positiva för deras skull och hoppas att det ska ordna sig, säger barnbarnet Gry Engvold.

Vårdhemmet och kommunen arbetar på en lösning så att Halldis och Henry kan få vara tillsammans igen.

Jag tycker det borde vara en rättighet att få vara tillsammans med sin käraste på ålderns höst, även om du bor på ett vårdhem! Dela gärna vidare om du håller med.  

– De har alltid vært der for hverandre, både i tykt og tynt.

Posted by Dagbladet on Monday, 8 January 2018