Hilma har varit sjuk sen mars 2016 – nu varnar mamman andra föräldrar för RS-viruset

Tidigare i veckan gick barnläkare ut med en varning om att årets säsong av RS-viruset ser ut att bli extra intensivt. Småbarnsföräldrar bör vara försiktiga och inte vistas i folksamlingar med sina barn.

Matilda Cederberg är mamma till ett av de barn som drabbades väldigt hårt av sjukdomen förra året.

– Sedan hon blev inlagd den 15 mars ifjol har hon som mest varit frisk två veckor i sträck. Vi har haft ett helsike under 2016, hon suger ju åt sig förkylningar och blir jättesjuk, säger mamma Matilda Cederberg till Aftonbladet.

Matilda vill nu varna andra föräldrar och har publicerat ett inlägg på Facebook där hon berättar om mardrömmen när dottern Hilma blev sjuk.

”Vi var så försiktiga, höll oss från affärer, köpcenter och större folksamlingar men det hjälpte inte.” skriver hon i inlägget.

Hilma spenderade många nätter på sjukhus förra året, hon var bara 8 månader när hon drabbades. 

RS-virus, eller respiratoriskt syncytievirus som det heter, drabbar vuxna och stora barn som en vanlig förkylning. Men för små barn kan det leda till stora andningsbesvär och svårigheter att äta.

Matilda passar nu på att ge några kloka råd till småbarnsföräldrar för att undvika att deras barn drabbas lika hårt som Hilma.

”Du kanske ska ta dig en ordentlig fundering om du funderar på t ex, ta en latte på ett köpcentrum och lite shoppingtid med någon väninna, är det nödvändigt om detta kan bli resultatet!? 

Behöver du handla mat? Om det prompt inte kan vänta finns det säkert någon granne eller släkting som kan ge en hjälpande hand!

Tänk dig även för om du är förkyld och bara ska handla lite snabbt, då en vuxen som har Rs kan det verka som en vanlig förkylning, men kan smitta vidare till ett litet barn som får det betydligt värre.”

Matildas stora önskan inför 2017 är att både Hilma och henens storebror ska få vara friska. Hon hoppas också att inga andra barn ska behöva drabbas så här hårt av viruset.

– Jag ser jättemånga som sitter i stora köpcentrum och dricker latte med hostande barn i vagnen. De tänker inte på andra människor. Vi var försiktiga och drabbades ändå, så jag vill varna andra. Det är inte värt det, berättar hon för Aftonbladet.

Dela gärna Matildas varning vidare till alla småbarnsföräldrar du känner, så kanske några barn slipper drabbas av detta hemska virus!

Publicerad av Newsner familj