Hjärtläkaren kräver totalförbud mot energidryckerna: ”Bort med det från hyllorna”

Energidryckerna säljer som smör i Sveriges matbutiker. Men de populära dryckerna kan vara hälsofarliga.

Nu vill barnhjärtläkaren Peter Munkhammar förbjuda dem.

– Bort med det från hyllorna, säger han till Aftonbladet.

TT Nyhetsbyrån

Energidrycker blir bara mer och mer populära i Sverige. Under 2017 gick såldes det närmare 50 miljoner liter i Sverige och sedan 2014 har konsumtionen gått upp med 44 procent.

Men många oroas för hälsofaran med dryckerna. I december 2017 gav regeringen Livsmedelsverket uppdraget att utreda om det krävs åtgärder för att få ner tillgången bland barn och unga. Exempelvis genom att införa en obligatorisk åldersgräns i butikerna, vilket redan förekommer på flera ställen. Svaren från utredningen ska presenteras i december 2018.

Många butiker bryter mot överenskommelsen

2009 infördes en överenskommelse i branschen att inte sälja energidrycker till barn yngre än 15 år. Många butiker har dock valt att ställa sig utanför den, vilket Fredrik Sörbom, på Sveriges bryggerier, ser allvarligt på.
– Vi har haft anledning att titta på hur dagligvaruhandeln efterlever kontrollen på folköl och det är handlarna duktiga på. Men vad gäller energidryck verkar det vara en del som struntar i det, säger han till Aftonbladet.

”Ta bort det från hyllorna”

En som vill se en lagstadgad åldersgräns är barnhjärtläkaren Peter Munkhammar. Han ser en stor hälsofara med dryckerna. Munkhammar poängterar att kombinationen energidryck och alkohol kan leda till plötsliga dödsfall.
– Man kan inte visa att det är anledningen till dessa plötsliga dödsfall, just eftersom de är döda, men man kan visa att de som inte har dött av det har uppvisat påtagliga effekter på hjärtats funktion.

Den enda utvägen enligt honom är att ta bort det från hyllorna. I alla fall tills man med säkerhet vet att det inte är farligt.
– Innan man är björnsäker på att barn kan dricka det här tycker jag att de ska bort från hyllorna och bara säljas till vuxna.

DELA inlägget på Facebook om du vill se ett förbud mot energidrycker!