Hon blev kallad ”fet gris” av en främling på stan. Hennes oväntade svar lär oss något otroligt viktigt.

Det är ingen nyhet att det finns skeva kroppsideal idag. Vi matas dagligen med photoshoppade bilder på trådsmala kvinnor och muskulösa män i reklam, tidningar och på internet. Den ”perfekta kroppen” ska vara så eller så, och man måste göra det ena eller andra för att passa in i mallen.

Vissa människor gör om sina kroppar för att passa in. En del väljer att operera sig för att se ut på ett visst sätt, andra svälter sig för att gå ner i vikt.

Danska Julie Augusta Mandahl-Friis var en av dem. Hon hade svåra ätstörningar och gick ner så mycket i vikt så att det blev farligt för hennes hälsa. Men för tre år sedan bestämde hon sig för att välja livet och började kämpa för att bli frisk. Idag har hon gått upp 40 kilo.

När en främling kallade henne för ”fet gris” häromdagen kunde hon ha brutit ihop, blivit ledsen och kanske börjat banta igen. Men nej. Julie visade en otrolig styrka och skrev ett fantastisk svar i ett inlägg på Facebook. Inlägget har nu delats 7 000 gånger.

Så här skrev hon hon:
Kära du som kallade mig en ”fet gris” när jag var i stan sist.

Kära du, ja du har rätt. Jag har nog blivit lite rund runt höften. Och ja, min mage buktar ut, det blir så när man går upp och väger nästan 90 kg och inte är 4 meter hög.

Det du inte vet är att jag de senaste 3 åren har kämpat mot ätstörningar. Att jag de senaste 3 åren har valt att gå upp cirka 40 kg. Och att 40 kg har gett mig liv och glädje tillbaka.

Dessa 40 kg har varit en kamp, det har varit både tårar och segrar, och viktigast av allt, jag har haft en inställning om jag är värd mer än den sorgliga lilla figuren står på min badrumsvåg.

Jag vet att när du tittar på mig, så ser du en ”fet gris”, men när jag ser på mig själv, så ser jag en människa som har överlevt.

Jag älskar min kropp. Min kropp påminner mig om att jag valde liv istället för samhällets glorifiering av underviktiga ideal som egentligen bara gjort mig mer olycklig.

Jag är tuff. Jag dyker upp i ett par jeans för min röv att se bra ut och jag dansar som en galning och har kul. Medan du kommer med kommentarer som bara gör att du verkar osympatisk.

Jag hade en fantastisk kväll. Även om du kände att du hade rätt att kalla mig något nedsättande.

Och kanske är jag en ”fet gris”, men jag är också en fantastisk och varmhjärtad människa som valt att vara glad snarare än att vara din typ.

Jag hoppas verkligen att personen som sa detta till henne läser det här. Och jag hoppas att det personen skäms. Fortsätt vara en så stark och fin förebild Julie!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Kære du der kaldte mig en ”fed so” da jeg var i byen sidst. Kære du, ja du har ret. Jeg er sgu nok blevet lidt rund…

Publicerat av Julie Augusta Mandahl-Friis den 7 mars 2016

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna