Hon lämnade jobbet för att fokusera på sin mentala hälsa – chefens svar är briljant

Madalyn Parker arbetar som webbutvecklare på ett amerikanskt företag som heter Olark. Nyligen kände hon att hon behövde tid ifrån jobbet och fokusera på sin mentala hälsa. Hon var inte sjuk eller hade feber eller så, hon behövde bara koppla bort jobbet en stund för att må bra mentalt.

Så hon skrev ett mejl till alla kollegor och berättade att hon tog två dagar hemma för att fokusera på sin mentala hälsa.

Men hon var inte beredd på responsen som hon skulle få tillbaka.

Så här skrev Madalyn i sitt mejl:

Hej kollegor,

Idag och i morgon kommer jag fokusera på min mentala hälsa. Förhoppningsvis är jag tillbaka nästa vecka med nya krafter och kan jobba 100%

Hälsningar Madalyn

Hon fick snabbt svar från sin chef, Ben Congeleton, som hade läst mejlet. Nu blev han arg för att hon stannar hemma trots att hon inte är sjuk, tänker du? Men nej, så här skrev han:

Hej Madalyn,

Jag vill bara personligen tacka dig för att du skickar sådana här mejl. Varje gång du gör det påminner du mig om hur viktigt det är att använda sjukdagar till den mentala hälsan – jag förstår inte att det inte är standard på alla organisationer. Du är en förebild för oss alla, och hjälper till att stoppa stigmatiseringen så vi kan ta med hela oss själva till jobbet.

Madalyn blev glad över mejlet från sin chef och delade med sig av det på Twitter – och fick en oerhörd respons. Synen på sjukfrånvaro är olika på olika arbetsplatser, och få har en så förstående chef som Madalyn.

© Twitter

Många berättar att de känner sig tvingade att ljuga om varför de sjukskriver sig, eftersom det inte ses som en giltig anledning att stanna hemma för att man inte mår bra mentalt. 

Vissa tycker att semestern räknas som tiden då man ska fokusera på den mentala hälsan. Men samtidigt, i dagens stressade samhälle kanske inte semestern räcker till. 

© Twitter

Jag tycker att Madalyns företag är helt rätt ute. Om man kräver att de anställda ska vara stresståliga, kunna ha ”många bollar i luften”, alltid vara i tid till jobbet och arbeta sina 8 arbetstimmar – då ska man också tillåta de anställda att ta ut sjukdagar för att fokusera på den mentala hälsan ibland.

Om alla företag tänkte så skulle vi nog kunna minska antalet långtidssjukskrivningar och utbrända anställda.

Vad tycker du? Hur skulle ditt jobb reagera om du tog ut en sjukdag för att vila upp dig mentalt? Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker!

Publicerad av Newsner