Hon skickar ett brev till ex-makens nya fru. De gripande orden är en inspiration för oss alla.

Att skilja sig är ingenting som någon planerar för. Det är ofta en tuff kris att ta sig igenom och det är nog väldigt svårt att beskriva sorgen som drabbar en, om man inte upplevt det själv.  Candice Curry hade heller aldrig tänkt tanken på att skulle bryta upp med sin älskade man, inte heller att maken skulle träffa en annan kvinna och gifta om sig kort inpå skilsmässan. I samband med skilsmässan började Candice blogga om sitt liv som frånskild mamma och hon fick snart en ganska stor läsarkrets. Många tänker säkert att hon var arg och besviken på sin ex-man och såg hans nya fru som en fiende till familjen. Så kanske det också var till en början, men efter ett tag beslutade sig Candice för att skriva ett brev till sin dotters styvmor, Alison. Inlägget fick snabbt stor spridning och delades av tiotusentals. Att visa en sådan mognad och förlåtelse när livet brakat samman är något jag har stor respekt för!

candice

Till min dotters styvmor,

Jag ville aldrig ha dig här. Du var helt enkelt aldrig en del av planen. När jag växte upp och drömde om en egen familj fanns du aldrig med. Jag ville aldrig ha hjälp från en annan kvinna för att uppfostra mitt barn. Planen för min familj involverade mig, en pappa och våra barn, aldrig dig. Jag tvivlar på att du såg dig själv uppfostra ett barn som du inte haft i din egen mage. Jag gissar att din egen plan involverade dig själv, en pappa och dina egna barn, aldrig mig och min dotter. När du drömde om att bli en mamma så var det antagligen den dagen du födde ditt eget barn, inte när du gifte dig med en annan man. Jag är ganska säker på att du aldrig planerade att det skulle bli så här.

Men Gud har planer som vida överstiger våra egna och när min lilla familj plöstsligt upplöstes för att bli två familjer så visste jag att du skulle vara där.
I mitt huvud tänkte jag att du skulle vara ett fruktansvärt svin och att min dotter aldrig någonsin skulle vilja ha dig som mamma. Jag hoppades att du skulle vara ful och bad för att min dotter aldrig någonsin skulle se upp till dig. Hennes pappa skulle veta att han fick nöja sig med ett andrahandsalternativ. Det bubblade i mig av ilska, eftersom jag aldrig ville inse att en annan kvinna skulle kunna ta min plats som mamma.

Så kom du.

När jag först träffade dig ska jag villigt erkänna att det inte blev som jag hade tänkt mig. En ström av svartsjuka genomborrade min kropp. Du skulle ju vara ful, minns du inte det? Men det var du inte, du var förbluffande vacker. Du skulle ju vara en elak gammal hagga, minns du? Men det var du inte heller, du var en ung och vacker kvinna.
Alla mina planer omkullkastades.

Jag förstod bara genom ditt ansiktsuttryck att det var precis lika svårt för dig att träffa mig, som det var för mig att möta dig. Mitt hjärta mjuknade på en sekund. Fan för ditt vänliga leende! Jag hade ju gett mig tusan på att jag skulle hata dig, på riktigt. Varför valde du att ruinera min plan?!

Jag ville förkasta dig, men du gjorde det omöjligt. Istället växte en känsla av tacksamhet fram, för att du fanns.
Du har accepterat vår dotter från första början och har du har visat en villkorslös kärlek för både henne och hennes pappa, det är en gåva för oss alla. Du har inkluderat vår dotter i allt du gör, för att få henne att känna sig älskad och accepterad. Du sätter hennes relation med sin pappa över er egen och bara en väldigt modig och stark kvinna vet hur man gör det på ett bra sätt.

När jag och hennes pappa tog ut skilsmässa och flyttade ifrån varandra visste jag att det skulle komma stunder när hon skulle behöva mig och att jag, hennes mamma, inte skulle kunna vara där för henne. Jag är så tacksam att du finns där när jag är borta. Jag är så tacksam för att du visar förståelse under den tuffa tonårsperioden och att du aldrig ger henne kalla handen. Hon behöver en mamma även i ert hus och du har gjort ett fantastiskt jobb för att få henne.

Du har respekterat min ställning som mamma från början. Jag uppskattar att du alltid kollar med mig när du frågar om vad som är rätt beslut för min dotter. Jag vet att vår situation är ovanlig. Det är inte ofta en mamma och styvmor sms:ar varandra dagligen för att påminna varandra om att de älskar och respekterar varandra. Du är en ängel. På grund av dig och ditt sätt kommer min dotter att växa och bli en bättre människa. Hon kommer att växa upp med mer kärlek än jag någonsin anat.

Det var inte hennes val att hennes föräldrar skulle skiljas och även om jag inte skulle önska att något barn tvingas gå igenom det, så är jag tacksam för att hon nu har fyra föräldrar som respekterar varandra och älskar henne. Hon har förståelse för situationen och är medveten om att ett fel i ena änden kan förvandlas till något vackert på andra sidan.

Jag ser inte dig inte som en reservmamma när jag inte är där. Du är hennes mamma när hon är med dig och när hon är med mig. Hon är glad för att hon kan ringa dig och berätta om hennes liv när hon är hemma hos mig och gör mig väldigt glad. Mitt bröst fylls med stolthet när du ger mig en kärleksfull kram varje gång vi ses.

Jag är oerhört medveten om hur det kan se ut när en mor inte kan acceptera hennes barns styvmamma. Tacksamheten sköljer över mig när jag tänker på hur vi kunde stå över sådan rivalitet och göra det som är bäst för vår dotter. Tack för att du är mogen och respektfull.

Jag lovar att alltid respektera din åsikter kring vår dotter. Jag lovar att aldrig förminska positionen du har i hennes liv, eller få dig att känna att du är inte hennes mamma. Jag lovar att uppfostra henne att till att vara tacksam för att ha två starka och modiga kvinnor i sitt liv, som har viljan att fostra henne tillsammans. Även om vår relationen är bra så hoppas jag att hon aldrig hamnar i samma situation, men om hon någonsin skulle göra det så lovar jag att jag ska vara en förebild när det kommer till att uppfostra barn med flera föräldrar.

Fina kvinna, du är en sällsynt och vacker pärla.

Efter att miljontals människor läst Candices brev till styvmodern, skickade Alison ett svar tillbaka:

candice

Candice, jag vet inte vad jag ska säga. Jag är inte så bra på att uttrycka mig med ord, som du är. Allt jag kan säga är jag grät som jag grät i slutet av filmen Dagboken, när jag läste din text. Du får mig att känna så speciell … Tack för ditt brev. Det gjorde min dag och jag kommer att hålla orden nära mitt hjärta, varje dag. Älskar dig.

Källa: Littlethings

De här två kvinnorna är verkligen en förebild för oss alla. Att visa en sådan mognad och förlåtelse är sällsynt i den här världen, men om du tycker att den här kvinnans ord är lika kraftfulla som jag gör, dela gärna vidare hennes text till alla du känner.