Hon tröttnade på att sonen vägrade städa hemma. Nu sprids klockrena brevet från mamman av tiotusentals föräldrar.

Jag tror många föräldrar känner igen sig i mamman Heidi Johnson förtvivlan. Hon tröttnade på att hennes 13-årige son vägrade att hjälpa till med hushållssysslorna hemma. Han bidrog inte till något hemma hos familjen och började bete sig som en bortskämd unge. Heidi fick nog och skrev därför ett brev till sonen där hon gjorde klart ett och annat. Tanken var inte att brevet skulle publiceras öppet, Heidi ville egentligen bara visa det för sin familj och vänner. Men eftersom hon inte visste att hennes Facebook-sida var öppen för alla spred sig hennes skarpa Facebook-inlägg som en löpeld. I skrivande stund har inlägget delats av flera hundra tusen människor, många av dem är föräldrar som känner igen sig i Heidis situation. Tycker du mamman gjorde rätt? Personligen tycker jag i alla fall att brevet var väldigt bra, det var därför jag vill dela det med alla jag känner.  

Så här skrev Heidi:

”Kära Aaron,

Eftersom du verkar ha glömt bort att du bara är 13 år och jag är föräldern, och eftersom du vägrar att bli kontrollerad, så antar jag att du behöver lära dig lite om självständighet.

Dessutom tjänar du ju pengar nu, som du klart och tydligt har påpekat, så då blir det lättare för dig att betala tillbaka för allt det jag har köpt till dig under årens lopp.

Om du vill använda din lampa eller ha tillgång till internet, så kan du betala din del av kostnaden:

Hyra: 3500 kronor.
El: 950 kronor.
Internet: 170 kronor.
Mat: 1200 kronor.

Du ska också tömma soporna måndag, onsdag och fredag, samt moppa och dammsuga golvet dessa dagar. Du ska städa din toalett en gång i veckan, laga mat och plocka undan efter dig. Om du misslyckas med detta måste du betala 250 kronor till mig för varje gång jag måste städa upp efter dig.

Om du bestämmer dig för att bli mitt barn igen, i stället för min rumskamrat, kan vi omförhandla villkoren.”

Med kärlek,
Din mamma

brevet1

Många har ifrågasatt mammans beslut att offentliggöra brevet på Facebook och hur hennes son tjänar pengar. Hon förklarade detta i ett senare inlägg på Facebook:

”Han tjänar pengar via Youtube. Och från början var det inte meningen att publicera brevet. Tanken var att familj och vänner skulle se detta och jag förstod inte varför det trillade in 100 nya vänförfrågningar helt plötsligt. Jag trodde faktiskt att mitt konto blivit kapat. Ja, jag kunde ta ned det, men nu har så många människor redan läst det och spridit det vidare”, skriver mamman.

Jag tycker i alla fall att den här mamman har en riktigt bra poäng i sitt brev till sonen. Dela gärna om du håller med Heidi och om du vill inspirera andra föräldrar som kanske överväger att göra samma sak.