Maja, 19, fick hudcancer. Nu vill hon ha hjälp att sprida sin varning så andra kan lära av hennes misstag.

Maja Hansen är 19 år, i november fick hon beskedet att hon drabbats av hudcancer. Nu vill Maja varna andra, så inte fler ska behöva drabbas på samma sätt som hon. – Jag hoppas innerligt att folk ska tänka sig för och använda solskydd, säger hon till Aftonbladet.

Maja Hansen har alltid älskat att vara i solen och att bil brun.
”Många av mina somrar har bara handlat om att bli så brun som möjligt. Jag låg ute i solen och pressade så fort jag fick chansen. Om vi var på semester utomlands låg jag på en luftmadrass ute på vattnet och bara pressade – medan min familj åkte iväg och upplevde saker. Men jag ville bara sola”, skriver hon på Facebook.

Bildkälla

maja

Maja har alltid haft många födelsemärken, men tycker själv att hon varit bra på att kolla dom. Men i oktober upptäckte hon att ett märke var annorlunda än de andra och hon kontaktade sin läkare.
Kort därefter fick hon beskedet: Hon hade drabbats av hudcancer. Beskedet kom som en fullständig chock.

Tio dagar senare lades hon in för operation, men trots är risken stor att cancern kommer tillbaka någon annanstans på kroppen.
En vetskap hon nu tvingas bära med sig varje dag.

Hon beskriver själv tiden efter cancerbeskedet som mycket svår, men att hennes familj och partner funnits där som ett viktigt stöd.
– Unga tycks ha svårt att hantera att någon är sjuk. De vet inte hur de ska bete sig. De visste inte vad de skulle säga av rädsla för att göra mig ledsen. Vilket känns jättetråkigt, för jag är samma person idag som jag var för nio månader sedan, säger hon till Aftonbladet.

Majas inlägg på Facebook har delats av över 5 000 personer hittills och Maja hoppas nu att hennes berättelse ska bli n varning för andra.
– Jag vill få folk att förstå att det går att bli brun utan att pressa. Jag hoppas innerligt att folk ska tänka sig för och använda solskydd.

Hon hoppas nu att andra ska lära sig av hennes misstag, så att ”de inte var förgäves”.

Här kan du läsa hela Majas inlägg. Jag hoppas verkligen att hennes berättelse kan vara en viktig påminnelse och varning, och att vi alla tänker på att skydda oss när vi är ute i solen. Vi kan alla hjälpa till att sprida detta, så kanske fler tänker sig för en extra gång.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ’script’, ’facebook-jssdk’));

I mange år sommer efter sommer, handlede det eneste for mig om at blive lækker solbrændt og det skulle være så meget som…

Posted by Maja Hansen on den 14 juli 2015

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.