Hur får man barn att minnas numret 112? 10-åringens knep hyllas av polisen

Om något allvarligt inträffar gäller det att veta vart man ska ringa.

Därför är det också viktigt att vi tidigt lär våra barn komma ihåg larmnumret 112.

Ett tips: den här fiffiga minnesregeln från en 10-årig pojke.

När polisen i Västra Mälardalen larmades ut på ett grovt brott för en tid sedan så satte sig lokalpolisen Petra för att prata med anmälaren, en 10-årig pojke.

Efter att ha tagit reda på vad som hänt och försökt lugna ner barnen hade Petra en fråga som hon gärna ville ställa. Hur kunde 10-åringen minnas larmnumret?

Svaret överraskade Petra – så pass att hon bestämde sig för att dela metoden vidare till allmänheten.

”Tioåringen svarade med en gång att det var fröken som lärt honom ”mun,näsa & ögon” för att minnas 112. Samtidigt som han sa 112 pekade han i sitt ansikte. Jag har i efterhand förstått att detta är vanligt förekommande men själv hade jag aldrig hört talas om det tidigare.

Jag var imponerad och rörd över vilka spår och vilken förändring en lärare kan göra i ett barns liv”, skriver polisen Petra på Polisen Västmanlands Facebook-sida.

Hon fortsätter:

”Det fanns många faktorer som gjorde just det här ärendet komplext. Jag tänker inte gå in på det utan det viktiga är att uppmärksamma vikten av att alla kan larmnumret. Att alla vet vart de ska ringa när de själva eller någon annan är i nöd. Ta hand om varandra!”

Se när polisen Petra demonstrerar det smarta tricket:

För en tid sedan larmades vi ut på ett grovt brott där den som ringde in var 10 år gammal. Uppgifterna vi fick på vägen…

Publicerat av Polisen Västmanland den 16 januari 2017

Det kan handla om sekunder eller minuter – och då gäller det att snabbt komma ihåg larmnumret.

Tveka inte att dela vidare den fiffiga minnesregeln så fler kan ha användning av den!