Hurra! Nu är vi 10 miljoner invånare i Sverige

Sveriges befolkning har passerat 10 miljoner.

Det historiska rekordet nåddes på fredagsmorgonen.

Ända sedan 1749 har Statistiska centralbyrån fört statistik över Sveriges folkmängd. Då hade vi 1,7 miljoner invånare – och sedan dess har befolkningen växt i en stadig kurva.

När vi år 2004 nådde 9 miljoner invånare hade det gått 35 år sedan den senaste miljongränsen passerades. Den här gången dröjde det dock inte lika länge att nå fram till ett nytt historiskt ögonblick – för klockan 07.47 på fredagsmorgonen, blott 13 år efter den senaste milstolpen, tickade SCB:s befolkningsklocka för första gången någonsin över 10 miljoner.

– På SCB kommer vi inte skjuta fyrverkeri, men vi kommer kanske att få tårta, säger Nizar Chakkou, pressansvarig på Statistiska centralbyrån, till Aftonbladet.

När den senaste historiska milstolpen inträffade år 2004 beräknade SCB att Sveriges befolkning skulle passera 10 miljoner först år 2027. Men det gick alltså betydligt snabbare än väntat – vilket framförallt beror på att invandringen varit större än beräknat.

– Dels personer som bott i Sverige och återinvandrat, dels människor som flyttat hit med anledning av fria rörligheten i Norden och EU. För det tredje är det de som sökt asyl, säger Nazir Chakkou till Aftonbladet.