Hustruns kärleksfulla gest efter Michael Nyqvists bortgång: ”Helt och hållet i hans anda”

Den 27:e juni gick folkkäre skådespelaren Michael Nyqvist hastigt bort efter en tids cancer. Många har varit hälsningarna och orden för att uttrycka sorgen och saknaden efter Michael. Nu har hustrun Catharina Nyqvist Ehrnrooth offentliggjort hennes officiella initiativ för att hedra minnet av sin bortgågne make. Det skriver Expressen.

– Han uttryckte inte det här rent konkret själv innan han gick bort. Initiativet kommer från hans änka, säger Thomas Perlmann, talesperson för den stiftelse som skapats i Michaels minne.

Enligt Expressen är det i begravningsannonsen som det framgår att en stiftelse skapats för att hedra Michael Nyqvists minne; ”Michael Nyqvists stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft”. Initiativet kommer från hans änka Catharina.

– Catharina har med hjälp av sina vänner och nära vänner till Micke kommit fram till att det här är något som skulle vara väldigt bra. Det känns som att det skulle vara någonting som troligen hade varit attraktivt för Michael Nyqvist själv att göra, säger Thomas Perlmann, som var vän med Michael sedan tonåren, till Expressen.

© Janerik Henriksson / Scanpix

I styrelsen för stiftelsen sitter flera kända skådespelare som också stod familjen nära. Namnet på stiftelsen och dess ändamål har tagits fram gemensamt av vänner och familj. Det skriver Expressen.

– Det är vad Micke tänkte och tyckte och pratade mycket om. Det är verkligen helt och hållet i hans anda, säger PG Nilsson, krögare och vän till familjen.

På fredag klockan 14 begravs Michael Nyqvist på Katarina kyrka i Stockholm. Då ska också styrelsen för stiftelsen samlas för första gången.

© Henrik Montgomery / TT

Vila i frid, Michael. Alltid saknad – aldrig glömd.