Hyresvärlden chockhöjde Joels hyra för att han har Downs syndrom – nu har han fått ett erbjudande

Tidigare i år skulle 21-årige Joel flytta in i sin första egna lägenhet i Härnösand. Allt var klart, men när hyresvärden fick veta att Joel har Downs syndrom höjde han hyran med 3 500 kronor.

Joel och hans mamma kände sig diskriminerade, men nu har olyckan vänt. En annan hyresvärd har gett Joel en lägenhet på 90 kvadrat, och förre hyresvärden har anmälts till DO.

Anna Axberg blev både besviken och ledsen över att se hur hennes son Joel diskriminerades på grund av sin Downs syndrom. Hyresvärden höjde Joels hyra från 4 500 kronor i månaden till 8 000 när han fick veta att Joel har en diagnos, detta då han menade att det skulle bli slitage i lägenheten på grund av Joels hjälpmedel och assistans.

Men ärendet kom till sin rätt. Efter en lång jakt har en ny hyresvärd erbjudit Joel en stor lägenhet på 90 kvadrat, med tillhörande bastu, och Joel ska själv få välja möbler.
– Det  känns jättebra och väldigt roligt säger, mamma Anna Axberg till SVT

Joel kommer att ha assistenter som sover i lägenheten, men han är glad över att få känna att bostaden är hans egen, berättar mamman. 

Den förre hyresvärden har Joels mamma anmält till Diskriminerings Ombudsmannen.
– Det är ju viktigt ändå att när vi har en lag att det är den som gäller och det blir ju intressant att se vad det blir. Det kanske kan stoppa någon annan i framtiden och det tycker jag är viktigt menar, säger mamma Anna Axberg.

Tack och lov för att det finns människor som har huvudet på rätt plats. Nu är Joel stolt över att ha en lägenhet och få känna att han är lika mycket värd som andra. Dela gärna om du tycker att alla ska ha samma rättigheter.