I dag hyllar vi de svenska hjältar som lämnat oss under året. Tack för allt!

När året lider mot sitt slut är det många av oss som tänker tillbaka på de 12 månader som passerat. För vissa kan det kännas vemodigt att lämna ett fantastiskt år för ovissheten om året som kommer. För andra är det bara skönt att 2015 är över. Men det är också en dag då det är lätt att tankarna går till alla de fantastiska människor som lämnat oss under året. Jag skulle därför vilja skänka en extra tanke till några av de största och mest folkkära svenska personer som gått bort under året. Tack för allt, vi glömmer er aldrig!

Magnus Härenstam, 73
Den folkkäre skådespelaren och programledaren avled i juni i sviterna av sin cancer. Han fick sitt stora genombrott i SVT:s barnprogram ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, tillsammans med Brasse Brändström och Eva Remaeus. Härenstam var också programledare för frågesportprogrammet ”Jeopardy!” och deltog i mängder av klassiska filmer. ”Sällskapsresan”, ”Bert – den siste oskulden” och ”Göta kanal” är bara av några stora roller.

magnus1

Anita Ekberg, 83
Världsberömda filmstjärnan somnade in i början av januari. Anita Ekberg debuterade i Hollywood redan 1953. Mest känd är hon för rollen som Sylvia i Federico Fellinis klassiker ”Det ljuva livet” (La dolce vita) från 1961 där hon i en världsberömd scen badar i Fontana di Trevi i Rom med Marcello Mastroianni.

Wikipedia

Anita1

Henning Mankell, 67
Mankell var älskad av det svenska folket bland annat för sin kriminalromanserie om Kurt Wallander som sålts i över 40 miljoner exemplar. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till över 40 språk. Henning Mankell avled i oktober, 67 år gammal.

Källa

12082270_10153233485858063_1509667319_o

Robert Broberg, 75
Mångsysslaren och artisten Robert Broberg avled i juli. Han led under många år av en ovanlig form av parkinson. Robert Broberg fick sitt genombrott i ”Hylands hörna”. Bland hans mest kända visor fhittar man bland annat ”Uppblåsbara Barbara” och ”Killa mig på ryggen”.

oh01

Peter Lundblad, 65
Den folkkära sångaren, som bland annat gett oss den svenska klassikern ”Ta mig till havet”, avled i december efter en tids sjukdom. Under sin långa karriär medverkade han dessutom två gånger i Melodifestivalen, 1974 och 1983.

oh01

Tomas Tranströmer, 83
Tomas Tranströmer var en av Sveriges mest kända och älskade poeter. Hans sista bok, ”Dikter och prosa 1954–2004”, gavs ut 2011. Samma år tilldelades han Nobelpriset i litteratur. Tomas Tranströmer drabbades 1990 av en stroke, som tog ifrån honom talförmågan, men inte språket. Han fortsatte att skriva, ofta i en avskalad haikuform.

Wikipedia

tomast

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna