Idas anhöriga blev utan skadestånd – nu samlar Zandra in pengar till familjen

Familjen till den mördade 21-åringen Ida Johansson blev utan skadestånd. Nu väljer en för dem okänd person att ändra på det.

Via Facebook har 30-åriga Zandra från Upplands Väsby, tillsammans med sina grannar, startat en insamling till familjen – och responsen har varit otrolig.

– Jag fick stänga av vibrationer på telefonen, det var helt galet hur mycket det surrade igår, säger Zandra till Aftonbladet.

I går kunde vi rapportera om att familjen till 21-åriga Ida Johansson, som överfölls och mördades i ett löparspår i Upplands Väsby förra året, blir utan skadestånd.

Samtidigt tvingas familjen betala rättegångskostnader på 8 359 kronor till den dömda mördarens rättshjälpskostnad. Det fick 30-åriga Zandra Eriksson Westberg att agera.

Tillsammans med flera av hennes grannar undersökte hon hur de kunde gå till väga för att samla in pengar. Svaret blev Facebook, där de skrev i en grupp och bad allmänheten om hjälp att samla in totalt 108 000 kronor, 8000 kronor för rättegångskostnaderna och 100 000 kronor till familjen för det uteblivna skadeståndet.

Zandra bor själv i Upplands Väsby, vilket hon själv menar har gjort henne extra berörd.

– Det är blir verkligt när det kommer så nära, jag bor här och har barn ju. Det visar bara vilken sjuk värld vi lever i, säger Zandra till Aftonbladet.

Resultatet har varit överväldigande. På lördagseftermiddagen hade de samlat ihop över 85 000 kronor – och förhoppningen om att nå målet är ljus. Zandras telefon har inte slutat plinga av gåvor som kommer in på kontot och hon var tvungen att till och med stänga av vibrationerna på telefonen. 

Hon har fått höra att familjen känner till insamlingen och Zandra är säker på att de uppskattar det hon gör.

– Ida rycktes ju bara bort. Det är en sak att förlora någon i en sjukdom, men det här var ju så sjukt, det var bara mord, säger hon till Aftonbladet.