Ignorera inte dessa 7 beteenden hos ditt barn – de kan bli till stora problem längre fram

Att bli förälder är det bästa som finns, men trots alla underbara stunder, är det inte alltid så lätt. Vill du uppfostra dina små underverk till att bli välanpassade och respektfulla vuxna gäller det att börja i tid.

Barn är lättlärda men även om det känns lönlöst ibland kommer du också att lära dig extremt mycket på vägen.

Framförallt lär du dig vad som funkar för din familj, och vilka metoder som är helt lönlösa. Att göra ditt barn till ett socialt geni med hög moral och ambitioner kräver att du tar dig tid.

Enligt Doktor William Sears finns det 7 saker du bör tänka på.

Pixabay

Skvaller

Att barn skvallrar på varandra är inget ovanligt, och även om det är något du hoppas slippa i vuxen ålder så kan barn känna att de behöver skvallra.

Barn skvallrar av olika anledningar, det kan vara för att få uppmärksamhet, för att de känner sig ledsna, för att med flit vill se till att någon får skäll eller för att de tror att de hjälper till när de berättar.

Oavsett vilken av anledningarna det är så kan det vara svårt för ett litet barn att veta vad som är rätt och fel.

Låt därför barnet berätta vad som har hänt, och sedan kan du hjälpa för ditt barn att avgöra vad som är skaller och vad som är viktigt för vuxna att få reda på.

Syskonbråk

Någon som känner igen sig? Rivalitet mellan syskon är vanligt och det är inte ovanligt att barn börjar slåss.

Det är inte bara småbarn utan kan fortsätta högt upp i åldrarna. Var noga med att ta reda på varför grälet började, det kan vara någonting du sagt som startat bråket.

Var stenhård när det gäller fysiska sammanslagningar, det är ALDRIG okej att slåss. Småsaker som att vilja ha föräldrarnas uppmärksamhet eller att någon retas kan snabbt eskalera till otrevliga situationer.

Påminn alltid barnen om att vara snäll och kärleksfull, det är viktiga byggstenar i en familj, och hjälp dem att lösa konflikter på ett konstruktivt sätt. Det är viktigt att respektera varandras känslor och gränser.

Det kan också vara bra att varje förälder får ensam tid med sina barn det vilket skapar ett starkare band mellan dem.

Flickr

Klåfingriga barn

Det kan börja med något så litet som ett tuggummipaket när ni är och handlar, eller en liten leksak från en kompis.

Små barn vet inte vad som är deras eller andras, men lite större barn vet. Hur du uppmärksammar en händelse är det som är viktigt.

Första gången det händer är det viktigt att prata med barnet om varför det hände. Berätta att det inte är tillåtet och be barnet att lämna tillbaka eller betala för sig. Låt även barnet be om ursäkt till den som drabbats.

Det finns många orsaker till att barn blir lite klåfingriga skriver American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Barnet kan vara för att pocka på uppmärksamhet, vara avundsjuka på ett syskon, eller känna att det är en sak de är i stort behov av. Oftast är det någonting som växer bort, men det är ändå viktigt att tidigt sätta gränser för vad som är rätt och fel.

Skulle beteendet fortsätta upp i åldrarna med upprepade förseelser är det klokt att kontakta en specialist.

Respektlöshet

Sarkasm, trots och barn som säger emot är sällan roligt. Alla har vi dåliga dagar och men vissa linjer ska inte krossas.

Det är inte bara tonåringar som käftar emot utan även små barn kan vara mästare på detta. Små barn härmar ofta sina föräldrar, äldre syskon, och även sådant som de ser på TV.

De är som små svampar som suger upp allt möjligt som kommer i deras väg.

Tänk på att det är lättast att bli kvitt en oönskat beteende vid tidig ålder. Lyssna på ditt barn och försök få de att uttrycka sig utan att vara otrevlig och respektlös. Men även du måste svara lugnt och lyssna. Brusar du upp kan det snarare ha motsatt effekt.

Tonåringar går igenom massor av hormonella förändringar som kan vara svåra att handskas med, försök att inte ta det personligt, utan svara på ett respektfullt sätt och med ett vuxet bemötande.

Om det är nödvändigt kan det vara en bra idé att återkalla vissa privilegier som en konsekvens av ett dåligt beteende.

Flickr

Lögner

Har du fått en liten ängel som har svårt att hålla ordning på sanning och osanning? Ett barns ålder har stor inverkan på hur barn tar in verklighet och sagor.

Mellan 3-7 års ålder kan barnen ha en skenande fantasi. När det är mellan 6-7 börjar det förstå vad som är skillnaden mellan sanning och lögn, men de hindrar dem inte från att testa gränser.

Experter säger att anledningen till att barn får för sig att ljuga kan handla om att slippa få skäll, få uppmärksamhet, för att de vill undvika skäll eller för att de inte vill göra sina föräldrar besvikna.

Förklara hur viktigt det är att vara ärlig för ditt barn, det kan även vara bra med någon form av straff (som att gå ut med soporna en vecka eller liknande) för att barnet verkligen ska förstå att det inte är okej att ljuga.

Det är dock minst lika viktigt att vara förlåtande och försöka förstå varför ditt barn har ljugit.

Om lögnerna eskalerar och blir ett återkommande problem kan det vara mer allvarliga bakomliggande faktorer så som låg självkänsla, emotionell stress eller beteendeproblem.

Gnäll

Gnäll kan ofta vara nära relaterat till olika sorters raserianfall eller ”tantrums”, och det kan vara mycket frustrerande.

Innan du blir irriterad på ditt barn ta reda på om det kan finnas en naturlig förklaring, har ditt barn ont någonstans eller håller han eller hon på att bli sjuk?

Om du har uteslutit sådana faktorer kan du nästan vara säker på att det handlar om att ditt barn vill ha uppmärksamhet.

Små barn försöker inte att vara jobbiga med flit, de vet bara inte hur de ska uttrycka sig. Äldre barn är ofta medvetna om vad de gör och vet vad som fungerar för att få sin vilja igenom. Det bästa du kan göra i en sådan här situation är att låtsas som ingenting.

Berätta för ditt barn att du inte kommer att svara på någonting så länge han eller hon gnäller, be dem istället att prata med en normal ton om de vill att du ska lyssna.

PublicDomainPictures

Dåligt uppförande

Lär barnen att uppföra sig från att de är små. Tugga med stängd mun, säga tack och får jag lov är lätt att lära ett barn men svårare när de är stora.

Var bestämd när du lär ut ett gott uppförande och förklara att det är viktigt att vara hänsynsfull och trevlig mot andra.

Lättast blir det så klart om du själv föregår med gott exempel. Man måste leva som man lär, annars blir det svårt för ett barn att förstå. 

Förutom att försöka behålla ditt lugn oavsett vad som hänt är en av de bästa saker du kan göra att hålla ditt barn ansvarigt för sitt beteende.

Du ska givetvis inte skylla allt på ditt barn, men att ursäkta ditt barn eller att säga att ditt ban aldrig gjort någonting fel är att göra ditt barn en björntjänst.

Självklart finns det oändligt många sätt att uppfostra sitt barn på detta sättet må passa vissa medan vissa föräldrar har hittat andra verktyg som fungerar bra för dem.

Vissa barn behöver mer guidning än andra men viktigast är såklart att du är närvarande i ditt barns liv och ger det kärlek och trygghet.

Jag hoppas att du tycker att dessa tips var användbara, de har hjälpt mig och min man mycket i olika situationer. Alla barn må vara underbara, men det finns ingen familj som aldrig stöter på problem längs vägen.

WikimediaCommons

Dela gärna detta med vänner och familj så att fler får ta del av dessa smarta tips!