Inga mobiler i klassrummet – nu inför svenska gymnasiet totalförbud

Det är inte ofta man ser en skolungdom utan en mobiltelefon ständigt låst i handen. Men då detta visat sig vara ett störande moment i undervisningen har flera skolor diskuterat huruvida ett mobilförbud kan bli aktuellt. Nu gör Strömbackaskolan i Piteå slag i saken och sätter stopp för mobiltelefoner i klassrummet. 
– Det gör det svårare för elever att koncentrera sig, säger rektor Åsa Wengelin. 

Nu är det slut med att elever stirrar ner i sina mobiltelefoner under lektionstimmarna, i allafall på Strömbackaskolan i Piteå. Där har mobiltelefoner varit ett problem länge, och därför har de nu infört ett totalförbud under lektionstid. 
– Detta har varit ett problem i flera år. Elever och lärare blir störda av ringandet och att och det kommer sms. Det gör det svårare för elever att koncentrera sig, säger rektor Åsa Wengelin. 

Framöver kommer eleverna att få lägga ifrån sig sina telefoner tillsammans med ett papper med namn på, och beslutet får oväntat stöd av flera elever.
– Jag förstår det. Man blir störd, säger Daniel Westerlund, som går andra året på teknikprogrammet till Piteå-Tidningen.

Foto: Flickr

Samuel Lundmark går andra året på VVS/industriprogrammet, och håller med Daniel Westerlund.
– Beslutet är i och för sig tråkigt. Men man blir störd om mobilen hela tiden vibrerar i fickan.

Mobiltelefoner har bevisat störa koncentrationsförmågan och påverka elevernas betyg, så att unga får fokusera på undervisningen är helt rätt. Dela gärna om du tycker att fler skolor borde införa mobilförbud.