Ingen hjälpte till när hemlöse mannen föll ur rullstolen – då grep Matti in

47-årige Matti Särkijärvi var ute och promenerade i Åstorp tillsammans med sin flickvän under lördagen.

Plötsligt fick de syn på en man i 60-årsåldern som hade trillat ur sin rullstol och låg utslagen på marken med benen fastklämda i rullstolen.

Mannen, som var hemlös, hade varit ute i kylan i två nätter – och Matti bestämde sig genast för att agera.

Tillsammans med sin flickvän och två andra personer lyckades Matti få den hemlöse mannen på fötter. Mannen frös och hade ont och när det visade sig att han inte hade något hem att gå till så bestämde de sig för att ta honom till ett äldreboende i närheten.

Men att få hjälp till mannen var inte så enkelt som det verkade.

På äldreboendet fick inga obehöriga komma in, så medan de stod kvar ute i kylan ringde Matti ambulans – som i sin tur vidarekopplade honom till polisen eftersom läget inte ansågs vara akut. Men inte heller polisen kunde göra något och de vidarekopplade därför Matti till socialtjänsten – som även de beklagade att de inte hade befogenheter att hjälpa till.

”Så vi står där helt handfallna tillsammans med den stackars huttrande mannen och vet inte vad vi skall ta oss till”, skriver Matti Särkijärvi på Facebook.

Bildkälla: Matti Särkijärvi (Facebook)

Så småningom bestämde sig Matti för att ändå rulla in mannen på äldreboendet, där de satt och pratade om allt mellan himmel och jord medan den hemlöse mannen fick värma sig.

”Han hade mycket att berätta och man såg hur det lyste i hans ögon när det äntligen var någon som lyssnade på honom”, skriver Matti på Facebook.

Men mannen hade fortfarande ont i benen och i huvudet. Matti bestämde sig därför för att ringa ambulans från en annan telefon – och den här gången påstod han att mannen bland annat hade kräkts.

Till slut skickades så äntligen en ambulans ut, som kunde hämta upp mannen och hjälpa honom. Men hade det inte varit för Matti så hade det kunnat sluta hur som helst.

”Vi fortsatte att prata tills ambulansen kom, han tackade mig flera gånger och när han väl låg på britsen i ambulansen så vinkade han till sig mig och gav min en stor kram”, skriver Matti på Facebook.