Inger, 98, har inte lämnat hemmet på 6 månader – vägras trapphiss i huset: ”Som att ha fotboja”

98-åriga Inger Lundberg från Malmö har inte kunnat vara utomhus på ett halvår. Det för att bostadsrättsföreningen vägrar ha trapphiss i huset, rapporterar SVT Skåne.

Inger Lundberg, 98, har bott i samma hus i 50 år. Men nu har hon hamnat i konflikt med bostadsrättsföreningen. Det för att hon vill ha en stolshiss i huset, ett hjälpmedel för henne att ta sig ut.

Men trots att Inger fått en stolshiss helt gratis från Malmö kommun vägrar bostadsrättsföreningen en sådan i huset.

Inger brukar vanligtvis gå vid vattnet i Slottsparken men nu har hon inte kunnat vara utomhus på ett halvår. Hon kommer helt enkelt inte ned för trappen i huset.

Påverkas negativt

Att inte kunna vara utomhus har påverkat Ingers mående negativt.

– Jag mår inte bra, säger Inger till SVT Skåne.

Foto: Shutterstock/ Stina Stjernkvist, TT

Nu kämpar sonen Peter för att få ut sin mamma i sommaren.

– Tänk dig att det här är den första sommaren på 98 år som min mamma inte får komma ut en sommardag. Det är ungefär som att ha en fotboja, säger sonen till SVT.

Alternativet är att ringa färdtjänst

Nu är Ingers alternativ att ringa färdtjänst varje gång hon vill upp eller ned för trappan. Men det tycker både Inger och sonen Peter är ett oflexibelt alternativ. Dessutom finns det vissa riskmoment med den typen av lösning menar dem.

Enligt enheten för bostadsanpassning i Malmö kommun är det väldigt ovanligt att fastighetsägaren tackar nej.

SVT Skåne har varit i kontakt med bostadsföreningen som valt att inte ställa upp på intervju.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i en kommentar.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);