Inte en dag för tidigt att sluta sälja cigaretter – enda skandalen är att det inte skett tidigare

Pressbyrån och 7 Eleven vill sluta sälja cigaretter i sina butiker. Till en början slussas de ut.

På sikt vill de att produkterna ska försvinna helt från marknaden.

Helt rätt beslut tycker jag – men jag undrar också varför det inte skett tidigare.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Redan för några år sedan väcktes debatten på Nya Zeeland. Ska man totalförbjuda rökning i landet?

I slutet av 2022 klubbades ett lagförslag som gör att ingen som är född 2008 eller senare ska kunna inhandla cigaretter.

Många länder kämpar nu för att gå i samma spår som Nya Zeeland. Bland annat i Storbritannien vill man i framtiden kunna förbjuda försäljningen av tobaksprodukter till yngre.

Fimpa cigarett
Pressbyrån och 7 Eleven vill fimpa cigaretterna i Sverige. Foto: Shutterstock

Kända butikerna fimpar ciggen

Även i Sverige har vi generellt varit duktiga på att få ned antalet rökare de senaste åren. 2005 blev det förbjudet att röka på restauranger och 14 år senare fick man heller inte tända cigaretter på allmänna platser.

Klart att några tycker att utvecklingen är för jävlig! Men de flesta tycker nog att det är skönt och bra att slippa cigarettrök.

Nu har två av landets ledande butiker när det kommer till försäljning av tobaksvaror valt att dra ner på sin försäljning. Pressbyrån och 7 Eleven vill på sikt helt sluta med försäljningen av cigaretter.

Anna Wallenberg, som är vd på Reitan Conveniences svenska avdelning, har uttalat sig om det här i Aftonbladet.

– Riskerna med tobaksrökning är väl kända, både när det kommer till hälsorisker men även miljöpåverkan och arbetsförhållanden i produktionen. Vi ser även att det finns vissa länder som inför olika former för förbud mot rökning, till exempel progressiva åldersförbud, säger hon.

Jag gillar den här utvecklingen

Hon menar att försäljningen av cigaretter stadigt gått nedåt de senaste åren, men visst kommer landets storrökare att reagera.

– Visst kan det bli det men på sikt kommer det nog att uppfattas som något positivt. Framåt kommer konsumtionen att gå ner och vi vill gärna verka för att produkterna försvinner från marknaden, säger hon till kvällstidningen.

Själv har jag bara fyra ord att säga om det här. Fy fan vad bra!

Cigaretterna luktar illa
Det är bra för alla att ciggen ska släckas. Foto: Shutterstock

Jag gillar den här utvecklingen. Jag tycker att det är helt rätt målsättning att försöka få bort de är produkterna från marknaden för att det kommer gynna varenda en på den här jorden framöver.

Jag tänker på min egen hälsa, men framför allt på mina barns välmående. Jag vill inte att jag och de ska behöva utsättas för passiv rökning. Jag vill inte att någon jag känner ska riskera att få cancer, KOL eller någon allvarlig sjukdom kopplad till rökning.

Det hade räddat ett par liv

Det finns ingen som helst anledning att faktiskt sälja cigaretter. Det vore skandalöst att låta det hela fortsätta.

Samtidigt funderar jag över varför det har tagit så lång tid att faktiskt komma fram till det här beslutet. Det är en så kallad ”no brainer” att fimpa cigaretterna i samhället, för den stora folkhälsans skull.

Själv hade jag förbjudit de där giftpinnarna för många år sedan. Det hade garanterat räddat ett par liv.

Vad tycker ni om det här? Vore intressant att höra era åsikter.

Lämna gärna en kommentar på vår Facebook-sida. Gilla-markera och dela artikeln.