Isa hjälpte en främling att fly från sin pojkvän. Nu hyllas hennes uppmaning till svenska folket.

19-åriga Isa Falk från Göteborg skulle ta pendeltåget hem i fredags när hon plötsligt hörde en röst bakom sig. ”Jag skulle behöva din hjälp” sa en kvinna med darrande låg röst. Kvinnan var i Isas egen ålder, och berättade att hon hade flytt från sin pojkvän som hade misshandlat henne. Nu hade hon inga pengar till en biljett. Isa såg att kvinnan hade gråtit och var skärrad, och bestämde sig för att hjälpa henne. Nu vill Isa uppmana andra att lyssna mer på sina medmänniskor.

Kvinnan ville ta sig till en anhörig i en annan stad men hade inga pengar med sig. Isa erbjöd sig att köpa en biljett och satte sig sedan ner för att prata med kvinnan.

”Jag blev så tagen av att lyssna på henne, kvinnan bröt ihop flera gånger och grät medan hon berättade hur det hela hade börjat och utvecklats. Vi pratade en lång stund, hon lovade mig att hon för första gången skulle berätta för en närstående om misshandeln, och jag berättade att hon var min förebild, som var så otroligt stark, som vågade stå upp för sig själv och fly från en så brutalt destruktiv relation.” skriver Isa på Facebook.

Isa lyssnade på hennes historia och tröstade henne en lång stund.

”Jag vet inte hur många gånger vi bara satt tysta och håll om varandra i en kram. Slutligen fick hon mitt namn och nummer, och jag bad henne att höra av sig till mig, oavsett vad som händer.”

På vägen hem bestämde sig Isa för att skriva ett inlägg om händelsen på Facebook. Sedan dess har mängder av positiva reaktioner strömmat in, och Isa har fått beröm för sin insats.

”Jag skriver inte det här för säga ”titta vad duktig jag är” utan jag vill verkligen förmedla budskapet om hur viktigt det är att vi ser våra medmänniskor, våra syskon. Att vi verkligen SER varandra och inte dömer varandra.”

Hon berättar också hur viktigt det är att man söker hjälp om man är drabbad själv.

”Det här pågår hela tiden, inte bara kvinnomisshandel utan över lag, att vi utsätts för hot, kränkningar, misshandel både fysiskt men också psykiskt, det är så vanligt. Och vi måste våga se varandra, våga ge hjälp och stöttning men viktigast av allt – våga söka hjälp, inse att du behöver stöttas om du känner dig drabbad.”

Här nedan kan du läsa hela Isas inlägg:

Det Isa säger är så viktigt. Tyvärr finns det många människor i samma situation som den här kvinnan, och det är jätteviktigt att vi ser dem och hjälper dem. Det kan vara din kompis, din syster eller kollega.
Ta hand om varandra!