”Jag har undvikit män sedan 1938”. Emma, 115 år, avslöjar hemligheten till hur hon blev äldst i Europa.

Hon är Europas äldsta människa. Nu avslöjar Emma Morano, 115, knepen för att leva riktigt länge: Råa ägg och undvik män. – Jag ville inte att någon skulle bestämma över mig, säger hon till New York Times.

Europas äldsta kvinna, Emma Morano, är 115 år gammal. Och hon har en del att lära ut om hemligheterna bakom sin höga ålder…
I en intervju med New York Times berättar hon att singellivet har fått henne att leva länge.
Sedan 1938 har Emma, som är världens femte äldsta människa, hållit sig borta från män, trots flera uppvaktningar.

– Jag ville inte att någon skulle bestämma över mig, säger Emma, som föddes 1899 i italienska Civiasco.

Hon avslöjar också vilken kost som fått henne att uppleva tre århundraden. Hon äter två råa ägg, köttfärs, pasta och en banan varje dag. Emma Morano fortfarande själv hemma i Verbania, i en tvårummare. Hon har en systerdotter som kommer över varje morgon och fixar maten, och en granne kollar till henne med jämna mellanrum.

Foto: Youtube

Skärmavbild 2015-02-16 kl. 12.07.30

Läkaren Carlo Bava, som haft Morano som patient sedan hon fyllde 90, konstaterar att hennes allmänna hälsa är bra. De gånger hon varit sjuk har hon ”vägrat att sätta sin fot på ett sjukhus”.

– Om alla mina patienter var som henne, då kunde jag tillbringat dagarna med att läsa tidningen, säger han till New York Times.

Det här med att undvika män verkar ju vara ett rätt bra tips. Tidigare har vi berättat om 109-åriga Jessie Galla, som tros vara Skottlands äldsta medborgare. Hennes råd? ”Håll dig borta från män”.