Jan fick nog av besöksförbudet – tog ut 97-åriga mamma från äldreboendet: ”Berövar dem all livsglädje”

Den 30e mars beslutade regeringen att det skulle råda besöksförbud på alla landets äldreboenden. Detta för att skydda äldre, som utgör en riskgrupp, från att smittas av covid-19. Detta innebar en allt mer påtaglig ensamhet för många, vilket gjorde att Jan Roostal, vars mamma bor på hem, ifrågasatte beslutet.

När sommaren kom fick Jan nog av tanken på att hans 97-åriga mamma satt ensam på sitt boende, vilket gjorde att han tog ut henne.

”Vad är det för mening med att rädda de gamla från coronan, om man berövar dem all livsglädje?”, skriver Jan på Facebook.

Jan Roostals mamma Paula bor på ett äldreboende i Täby som Jan beskriver som bra. Han poängterar dock, att hon är där för att hon måste. För Aftonbladet berättar Jan att det endast tog två månader för hans mamma att gå från alert till apatisk. Att se henne sitta och stirra ut genom fönstret blev outhärdligt.

OBS: Personen på bilden har ingenting med artiklen att göra.
Foto: TT

I ett Facebookinlägg som fått spridning ifrågasätter Jan regeringen och äldreboendenas beslut om att skydda äldre genom att hålla dem isolerade.

”Vad är det för mening med att leva ett halvår extra, om livet är utan kvalitet?”, skriver Jan.

I sommar fick Jan nog. Han åkte till äldreboendet och hämtade sin 97-åriga mamma. Han bokade boende på ett lägenhetshotell, och tog med henne på turer.

”Idag hälsade vi på en kusinfamilj på LIdingö. I den värsta regnblåst fikade vi på deras entré-altan. Fryser Du frågade jag mamma, nej jag är så inpackad svarade hon. Vi hade byltat på henne ordentligt. Förutom glutenfri kaka och gott kaffe fick mamma en whiskey också, det tog hon gärna emot. Hon var SÅ glad efteråt och jag SÅ glad över hennes glädje. Hon bor på ett jättebra äldreboende, men man bor ju inte där ändå, för att det är roligt, utan för att man behöver hjälp. Får man inte träffa sina anhöriga och får gå utomhus en gång i veckan, HUR KUL ÄR LIVET DÅ???”, skriver Jan i sitt Facebookinlägg.

VAD ÄR DET FÖR MENING MED ATT RÄDDA DE GAMLA FRÅN CORONAN, OM MAN BERÖVAR DEM ALL LIVSGLÄDJE? Jag har ju som sagt…

Gepostet von Jan Roostal am Sonntag, 5. Juli 2020

Vad tycker du om Jans resonemang? Dela gärna med dig av dina tanker kring ämnet i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required