Janne Josefsson i ordbråk om Astrid Lindgren: ”Bränner hennes böcker”

Journalisten Janne Josefsson har hamnat mitt i ett ordkrig med biblioteket i Botkyrka kommun. 

I sitt sommarprat i P1 gick Josefsson till attack – och berättade att biblioteket bränner gamla upplagor av Astrid Lindgrens ”Pippi i Söderhavet” av ideologiska skäl. 

– När man bränner böcker av ideologiska skäl så finns det i mig något som säger ”vänta lite nu, ska vi verkligen låta dessa försvinna. Ska inte de få finnas så att jag kan berätta för mitt barn att så här sa man på den tiden”, säger Josefsson till GT

Men nu menar Botkyrka kommun att Josefsson far med osanning.

astrid1
© AP/TT Nyhetsbyrån

På måndagen gick kommunen ut med ett pressmeddelande – och försvarade sig mot Josefssons påståenden. Kommunen skriver att det är sant att böcker gallras ut av olika skäl såsom ”böcker där det förekommer föråldrade uttryck som kan uppfattas som rasistiska”. 

De skriver vidare att dessa utsorterade böcker inte hanteras annorlunda än de som exempelvis har slitits ut. ”Detta har också påtalats för Janne Josefsson i samtal med honom under maj månad”, skriver kommunen i pressmeddelandet enligt GT. 

Böckerna hanteras också enligt de sophanteringsrutiner och återvinningsregler som gäller, skriver kommunen. 

– Vi gallrar ut böcker varje dag och alla böcker hanteras på samma sätt. De sorteras och slängs och vad som sen händer med böckerna får SRV svara på, säger Roger Vintemar är verksamhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun till GT.

Han säger också att just Pippi i söderhavet finns kvar på biblioteket – men i en ny upplaga. Detta eftersom förlaget tog beslut om att trycka upp en ny version – och då fyllde biblioteket på med dessa i stället för de äldre upplagorna.

Men Josefsson köper inte svaren. 

– De försöker förringa detta genom att säga ”så gör vi med alla böcker som gallras ut”. Men här gör man det av ideologiska skäl eftersom man i Botkyrka har något man kallar interkulturell policy, säger han till GT. 


© TT Nyhetsbyrån

Vad tycker du, håller du med Janne Josefsson eller har han fel? Dela gärna vidare med dina vänner och diskutera med dem. 

Publicerad av Newsner, gilla gärna