Jeanettes pappa fick hjärtstopp på gatan – nu efterlyser hon mannen som var först på plats: ”Räddade hans liv”

Jeanette Johanssons pappa från Linköping föll i hop i ett hjärtstopp mitt på gatan under en semester i Gävle.

Tack vare allmänhetens snabba insatser överlevde Jeanettes pappa och nu efterlyser hon mannen som var först på plats – det för att få säga tack.

– Han räddade pappas liv, säger Jeanette Johansson till Newsner.

Det var den 16 augusti, runt klockan 23.00 på kvällen som Jeanette Johanssons pappa plötsligt föll ihop på gatan.

Mamma och pappa var där på semester och hade varit ute och ätit gott och var på väg tillbaka till hotellet när pappa plötsligt föll ihop, berättar hon för Newsner.

Två unga tjejer som såg händelseförloppet agerade snabbt. Den ena tog hand om Jeanettes mamma som befann sig i chock medan den andra sprang och hämtade hjälp på en restaurang.

Foto: TT/ Shutterstock

Ut ur restaurangen kom två personer, varav den ena var läkare.

De kom ut och läkaren konstaterade ganska snabbt att det var ett hjärtstopp, då det inte fanns något liv i honom. Mannen som var läkare och en i personalen på restaurangen turades om att göra hjärt- och lungräddning tills ambulansen kom, säger Jeanette till Newsner.

Klarade sig utan allvarliga men

Jeanettes pappa fördes till sjukhus där han återhämtade sig väl och enligt läkarna var det personernas på plats snabba agerande som räddade hans liv.

Männen fick igång pappas hjärta väldigt snabbt vilket gjorde att han inte fick några hjärnskador över huvud taget. Så det är tack vare deras hjältemod som pappa lever och är frisk idag, säger hon.

Jeanette och hennes familj har fått tag i de andra på platsen och kunnat tacka dem personligen.

Men mannen som var läkare och som kom till undsättning har de inte lyckats få tag i ännu.

Vi vet nästan ingenting om honom, mamma var i chock så hon minns inte så mycket. Men på andra håll har vi fått veta att läkaren bara var på besök i Gävle, säger hon och tillägger:

Det skulle verkligen betyda mycket för oss att få tacka honom. Det finns inte ord att beskriva hur tacksamma vi är. Och att få ge honom informationen om att pappa överlevde, det skulle få kännas jättebra. Han har räddat pappas liv och det betyder allt för oss.

”Bevis på att HLR är viktigt”

Jeanette vill också passa på att hylla de andra som var på platsen. För det var allas insats tillsammans som gjorde att det gick så bra trots allt. Dessutom vill hon påminna alla om hur viktigt det är att kunna Hjärt- och lungräddning.

Vi går och lär oss det en gång om året via jobbet och det är så lätt att tänka att man aldrig kommer behöva använda sig av det. Men man vet aldrig. Och det här är ett bevis på att det är så viktigt.

Vilken hjälteinsats. Håller tummarna för att familjen får tag i mannen och får tacka honom för allt han gjort.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required