Joanna hittade sin sjuka mamma lämnad – bland avföring och mögel

När Joanna kom hem till sin 82-åriga mamma fick hon en chock.

Hon mötes av avföring, bajs, sopor och en kylskåp fullt av mögel.

Nu har hon anmält hemtjänsten och en utredning har påbörjats.

– Hur är det för alla andra äldre, som inte har barn som kan strida för dem? säger Joanna till Expressen.

Joanna Holmgren från Stockholm hade varit sjukskriven i ett halvår, och inte kunnat ta ha hand om sin 82-åriga mamma i Norrköping. Dock skulle hennes mamma, som har diabetes och demens, få hjälp av hemtjänsten.

Men i somras när Joanna skulle hälsa på sin mamma fick hon en chock.

Bajs och smuts

I mammans lägenhet mötes hon av en mardrömssyn. Hon hittade sopor i hela lägenheten. Hela kylskåpet var fullt av möglig mat. Det fanns bajsiga trosor i påsar, på golvet och i tvättkorgen. Mammans kläder var även smutsiga och flera hade avföring på sig.

Äldrevården
Kylskåpet var fullt av möglig mat. Det var en kraftig mögellukt så fort man gläntade kylskåpsdörren, skriver Joanna på Facebook.
Foto: Facebook

”Luktade väldigt… fel”

– Jag kände direkt att det luktade väldigt… fel. Väldigt starkt. Så jag började gå runt och leta och kolla efter vad det kunde vara, och de två ställen som luktade mest var sovrummet och badrummet, och även mamma luktade väldigt illa. Och hon har aldrig luktat förut. Fullt med soppåsar. Mattan och soffan där hon sitter var smutsig. Det är helt galet, säger Joanna till Expressen.

Äldrevården
Under all tvätt i tvättkorgen låg en hel påse med bajsiga bindor. Det är hemtjänst som lagt tvätten ovanpå, skriver Joanna på Facebook

Har anmälts

Mamman ska då ha fått besök av hemtjänsten två gånger om dagen. Trots det såg det ut som detta.  Mamman ska heller inte ha fått den maten hon behöver.

Nu har Joanna anmält allt och Norrköpings kommun har startat en utredning. En anmälan har även skickats in till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Äldrevården
Kylskåpet var fullt av möglig mat. Det var en kraftig mögellukt så fort man gläntade kylskåpsdörren, skriva Joanna på Facebook. Foto: Facebook

Hur många råkar illa ut?

Mitt i mardrömmen hoppas Joanna att äldrevården nu uppmärksammas mer, så inte fler äldre råkar illa ut, som hennes mamma.

– Hur är det för alla andra äldre, som inte har barn som kan strida för dem? Sitter de så här också alltså? säger Joanna till Expressen.

Vi saknar ord. Det är är bara fruktansvärt. Dela gärna vidare för att uppmärksamma hur fel detta är!