Josefin Nilssons syster om reaktionerna på nätet: ”Otäckt med den här mobben”

Josefin Nilsson-dokumentären ”Älska mig för den jag är” väckte starka reaktioner som främst tog sig uttryck i sociala medier. Även om tusentals personer visat sitt stöd, bland annat genom att höja rösten mot alla som utsätter kvinnor, så finns det de som drar hatet ett steg längre, något som fått Josefins syster Marie att reagera. Bland annat uppmaningar om våld.

Nu uttalar hon sig om reaktionerna på nätet:

– Sådan där lynchstämning skulle inte ”Josa” ha tyckt om, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

När Josefins Nilsson syster Marie gästar SVT:s Morgonstudion berättar hon att hon är enormt lättad över att systers berättelse kommit ut. Att hennes röst blir hörd är en liten del av upprättelse, om än minimal.

Foto: SVT

”Om det var min syster…”

Men dokumentären har också väckt reaktioner som fokuserar mer på ilska och till och med uppmaning till våld, vilket Marie är tveksam mot.

– Jag tycker att det är lite otäckt med den här mobben som blir, det här som min bror har fått på sin Facebook, att ”om det var min syster hade jag åkt upp och tagit saken i egna händer” ungefär, säger Nilsson Lind och fortsätter:

– Så vill man ju inte ha det, men sedan är ju människor upprörda och om det var ett starkare system som skyddade oss som människor och individer så skulle det kanske kännas mer rätt hur saker och ting föll ut.

Hon menar att hennes syster, som hon kallar för ”Josa”, inte hade tyckt om sådan stämning, även om hon är glad över att systers sanning uppmärksammas.

Foto: Hasse Fridén / TT