Karen Klein gick igenom ett helvete och fick hela världen på sin sida

Hon hade inte haft det lätt, Karen Klein. Inte nog med att 68-åringens man nyligen hade gått bort – tio år tidigare hade dessutom hennes son tagit livet av sig, så nu stod Karen helt ensam kvar i livet.

En dag i juni 2012 nådde allt så sin spets, när ett killgäng bestående av fyra skolelever började mobba och trakassera Karen på bussen. De förolämpade, förnedrade och petade på henne – och till slut brast det för den äldre kvinnan, som bröt ihop i tårar.

Men tonåringarna skulle minsann få vad de förtjänade… och för Karen tog allt en högst oväntad vändning.

Bildkälla: ABC News/Youtube

Bilderna från den där bussresan i amerikanska New York är tuffa att se.

Medan Karen, som på den tiden arbetade som bussvärd, åkte med på en sträcka blev hon snabbt måltavla för killgänget.

På filmen kunde man höra barnen säga att hon var tjock, ful, att ingen ville vara med henne – och att hon borde ta sitt eget liv.

Bildkälla: ABC News/Youtube

Inte minst det sistnämnda träffade Karen på den ömmaste punkten, eftersom hennes son bara några år tidigare ju hade tagit sitt liv.

Till en början försökte 68-åringen streta emot och säga till pojkarna att sluta – men de vägrade lyssna.

Till slut blev det bara för mycket, och hon bröt ihop i tårar.

Bildkälla: ABC News/Youtube

Killgänget var stolta över vad de hade åstadkommit.

De postade den grymma och hjärtskärande videon på Facebook, där de visade hur de kunde få en äldre kvinna att börja gråta på bussen.

Men varken pojkarna eller Karen var beredda på den riktning videon skulle komma att ta.

Bildkälla: ABC News/Youtube

Visst började klippet spridas som en löpeld på nätet… men det var inte för att skratta åt Karen Klein, utan av en helt annan anledning.

Folk runt om i världen blev istället förskräckta – vem gör egentligen så här mot en underbar äldre kvinna som skulle kunna vara ens egen stackars mormor – och snart började sympatierna till Karen strömma in.

Bland tusentals hälsningar, stöttande ord och klappar på axeln till Karen var det en sak som stack ut lite extra. En kille som själv blev svårt mobbad som ung, 25-åriga Max Sidorov, bestämde sig till och med för att starta en insamling!

Bildkälla: ABC News/Youtube

Max hoppades kunna samla in 5 000 dollar, motsvarande cirka 40 000 kronor, så att Karen skulle kunna åka iväg på semester. Men insamlingen fick mycket större genomslag än så.

Snart hade människor över hela världen gått samman… och donerat 700 000 dollar, alltså 5,5 miljoner kronor, till Karen!

– Ni har alla inspirerat mig genom all kärlek jag fått. Tillsammans kan vi förändra världen, skriver Karen Klein på sin hemsida.

Bildkälla: Hollys blog

Pengarna använde Karen till att starta en fond för att motverka mobbning – och hon är för evigt tacksam till Max Sidorov, som startade insamlingen bara för henne.

”Vilken underbar person. Och över allt annat så osjälvisk”, säger hon.

Pojkarna då? Jo, de blev avstängda från skolan i ett helt år – och tvingades dessutom göra 50 timmars samhällstjänst och gå ett antimobbningsprogram.

Mobbning måste få ett slut – och precis som den här historien visar så är det tillsammans vi kan göra skillnad.

Nu tycker jag vi hjälps åt att dela vidare för att sluta upp och sätta ner foten mot mobbningen en gång för alla!