Karl, 87, nekas färdtjänst och tvingas gå en mil – trots funktionshinder

87-årige Karl får inte köra bil på grund av nedatt syn. Han lider också av värkande ben och har en mil till busshållplatsen, ändå nekas han färdtjänst. 
– Jag önskar att jag kunde få lite mer frihet att kunna träffa släkt och vänner. Det hade varit trevligt att gå på teater någon kväll, men det kan jag inte. Jag är fast här, säger Karl Eriksson.

I byn Kråketorp, cirka fyra mil norr om Växsjö bor 87-årige Karl Eriksson. Eftersom att han har nedsatt syn har två olika läkare skrivit under ett intyg om att Karl inte får köra bil på grund av riskerna. Karl lider också av åderbrock som orsakar värk i benen om han går långt, och närmsta busshållplats ligger en mil från hemmet. 

Karls båda läkare fick honom att ansöka om färdtjänst hos Länstrafiken i Kronoberg, men till Karls stora besvikelse blev han nekad. 
– De gjorde avslag på min ansökan. Jag kände mig orättvist behandlad så jag överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Växjö, säger han till SVT

Förvaltningsrätten beviljade Karl färdtjänst, men det gjorde inte Länstrafiken i Jönköping. Istället överklagade de domen till kammarrätten i Jönköping med motivet att avståndet inte var skäl nog att få färdtjänst. 
– Det är helt tokigt, de menar att jag ska ta mig till en busshållplats som ligger över en mil bort. Men de berättar inte hur det ska gå till. Jag kan ju varken köra bil eller gå längre sträckor, säger Karl Eriksson.

Det är för långt för Karl att gå till busshållplatsen, och eftersom att han inte får köra bil är hans möjligheter extremt begränsade. Det han erbjuds av Länstrafiken Kronoberg är kompletteringstrafik för personer som bor långt från en busshållplats. Under tre dagar i veckan kan Karl boka en plats i en taxi till Lammhult för att handla och göra ärenden under två timmar. 
– Jag önskar att jag kunde få lite mer frihet att kunna träffa släkt och vänner. Det hade varit trevligt att gå på teater någon kväll, men det kan jag inte. Jag är fast här, säger Karl Eriksson till SVT

Karl är 87 år, har nedsatt syn och värk, men beviljas inte färdtjänst trots att han har en mil till busshållplatsen. Dela gärna för att uppmärksamma ärendet så att Karl kan få rätt i kammarätten och möjlighet att träffa släkt och vänner mer.