Katarinas arga lapp till föräldrarna på skolan: ”DU lär ditt barn att mobbas”.

Något som många föräldrar har lätt att glömma bort är att våra barn många gånger gör precis som vi gör och inte som vi säger. Med anledning av detta bestämde sig Katarina Magnus, ledare för föräldrarådet på Grålums förskola i norska Sarpsborg, för att skriva ett brev till barnens föräldrar. – Jag ser så många föräldrar som inte ser sig själva. De slänger ur sig den ena kommentaren efter den andra, med suck och stön och har synpunkter om allt och alla. Det är det ena subtila fördömandet efter det andra om människor som inte är som en själv, det är det jag vill få bort, säger Katarina Magnus till norska TV2. Och hennes brev har verkligen fått ett enormt genomslag. Efter att hon skickat hem brevet till föräldrarna postade hon det sedan även på Facebook och där har det i skrivande stund gillats över 3 000 gånger och delats nära 2 000 gånger. – Jag är väldigt tacksam för all respons. Och det är bara positivt om någon låter sig provoceras, för då sår vi kanske ett frö. Jag är säker på att detta kan bidra till en lite vänligare värld, säger hon också. Läs hela Katarinas brev här under och dela gärna det vidare om du håller med!

Såhär skriver Katarina i brevet som skickades ut till barnens föräldrar:

Kära föräldrar på Grålums förskola

Med anledning av stort fokus på mobbning i media och i samhället den senaste tiden, så väljer FAU nu att komma med en generell uppmaning till vad vi som föräldrar kan bidra med hemma runt vårt eget köksbord. Vid Grålums förskola är detta inte något känt problem, men vi kan alla behöva en påminnelse om att våra hållningar påverkar våra små i allra hösta grad. Läs vidare!

DU lär ditt barn att mobba!

Ja, du läste rätt. Vi påstår det.

För var enda gång du:

* sitter runt middagsbordet och klagar över en bekants val/icke val

* ligger framför teven och kritiserar en deltagare eller rollfigurs uppträdande

* kopplar av med mobilen/surfplattan och ger negativa kommentarer om någons utseende

* sitter med tidningen i handen och förlöjligar någon med en annan uppfattning än du själv

* irriterar dig på en annan förare i trafiken

* himlar med ögonen åt någon som gör på ett annat sätt än dig

* säger något nedlåtande om någon med annan tro/ras/syn än dig själv

* baktalar en annan familjs ekonomi, senaste inköp eller val av semesterresa

* tydligt visar med hela kroppen att du ogillar en annan person

– lär du ditt barn att det är helt okej att säga negativa saker om andra med ord, kroppsspråk eller ansiktsuttryck. Ja, faktiskt lär du inte bara barnet att det är helt okej, du lär det dessutom att vara intolerant är något som man ska vara. Vi är förebilder och våra barn vet inte om något annat än det vi visar dem.

Detta är en stark uppmaning från oss i FAU om att vi alla nu tar ett krafttag och genomför en grundlig självrannsakan av våra egna handlingar och ser hur vi påverkar våra små.

Mobbning startar – och slutar – med oss. Och vi behöver alla bli mer toleranta, inkluderande, flexibla och generösa mot varandra, om våra barn ska bli det.

Så vi har ett jobb att göra. Är du redo för en förändring? Vi är det. Vi är redo att bygga upp varandra i stället för att sänka varandra.

Vi är ledsna om någon känner sig provocerad av detta, men ibland så behövs det en väckarklocka innan en förändring slår igenom. Låt oss hoppas att detta kan påverka oss i rätt riktning! 🙂

Ha en bra dag! 🙂

Dette skrivet fikk nærmere 400 elever med seg hjem før vinterferien. Hurra! :)Som FAU-leder på barneskolen til min…

Publicerat av Katarina Magnus den 20 februari 2016

Klicka på dela om du håller med Katarina i det hon skriver!