Katie fick sitt ansikte förstört för 10 år sedan – så lever hon idag

För snart 10 år sedan vändes Katie Pipers liv upp och ned. En dag i mars 2008 blev hon misshandlad och våldtagen på ett hotell i London. Mannen som våldtog henne var hennes pojkvän sen två veckor tillbaka.

Ett par dagar senare tvingade samme man henne till internetkafé. Där väntade en främmande man som pojkvännen hade anlitat – för att kasta syra i Katies ansikte.

Hon har sedan dess gjort över 40 operationer för att få tillbaka sitt ansikte och kunna äta igen.

Nu har snart 10 år gått, och Katies liv ser helt annorlunda ut. Hon har hunnit uträtta mycket och även träffat en ny kärlek – och hennes bröllopsbilder är magiska!

2008 var Katie Piper 26 år och arbetade som modell. Hon hade hela livet framför sig.

– Jag var en rolig person. Jag hade många vänner. När jag gick någonstans och folk träffade mig för första gången sa de: ”Åh, du är verkligen söt”, och jag tänkte: ”Det är jag.” har hon tidigare sagt till News of the World, enligt Expressen.

© Youtube

Men hela hennes liv vändes upp och ned när hon träffade en ny pojkvän via Facebook. Mannen, Daniel Lynch, skulle visa sig vara ett monster.

De hade bara träffats i två veckor när han misshandlade och våldtog henne på ett hotellrum i London.

Dagen efter anlitade pojkvännen en annan man att överfalla Katie och kasta syra i hennes ansikte. Skadorna var katastrofala.

© Youtube

Både pojkvännen och mannen som kastade syran dömdes till livstids fängelse. Men även Katie lämnades med en livstidsdom. Hennes ansikte var förstört. Syran brände igenom alla fyra lager hud, hon blev blind på ena ögat och kunde inte äta på grund av skadorna på halsen. 

Efter attacken skrev hon ”Döda mig.” till sin mor, eftersom hon inte kunde tala. När hon såg sig själv första gången efter operationerna tänkte hon: ”Någon måste ge mig en annan spegel för den här är helt sönder.”

© Youtube

Trots allt det hemska så valde ändå Katie att kämpa, men det har tagit lång tid för henne att komma tillbaka till ett normalt liv igen. Hon spenderade två månader på sjukhus och har genomgått 40 operationer, enligt The Sun.

Hon är en av de första i världen som vetenskapen prövat en ny metod på. Kirurgteamet på Chelsea and Westminster Hospital tog först bort all hud som hade kommit i kontakt med syran. Sedan byggde de upp hennes ansikte på nytt, med hjälp av ett artificiellt hudsubstitut och bitar av hud från andra delar av hennes kropp.

Katie tvingades gå runt med en tryckmask 23 timmar per dygn, för att platta till ärren och hålla huden fuktig.

© Youtube

Efter operationerna kunde hon äta igen, och hon har ett ansikte – även om det är fullt av ärr efter alla ingrepp.

Ett år efter överfallet startade hon Katie Piper Foundation, en organisation som hjälper brännskadade människor med hårtransplantation, medicinska tatueringar, makeup och rådgivning kring ärr.

Efter attacken trodde hon att hennes karriär var över, men nu jobbar hon som programledare i tv-showen Face to Face där hon intervjuar andra människor som har skador i ansiktet, och ger dem makeovers för att stärka deras självförtroende.

© Sam Friedrich/acumenimages.com

– I början skapade jag barriärer i mitt huvud och trodde inte jag skulle kunna jobba igen, och jag kände mig inte attraktiv. När jag var singel och dejtade min nuvarande man trodde jag aldrig att han skulle tycka om mig och att det skulle gå fel. Han skulle inte gilla mig. Varför ens fortsätta? Men sen tänkte jag: ”Vad har jag att förlora?” Mina erfarenheter har lärt mig att självförtroende och lycka är livsval, det är inte tur, berättar hon.

Förra året gifte hon sig med sin man, Richard Sutton, som hon har en liten dotter med.

– Han är en fantastisk person som har ändrat mitt liv till det bättre. Han har gett mig min dotter och det är bland det bästa som hänt mig, berättar hon för Mirror.

Jag är så imponerad av Katies kamp tillbaka till ett lyckligt liv – vilken revansch mot männen som skadade henne!

Dela gärna hennes otroliga resa med dina vänner.

Publicerad av Newsner familj