Killarnas oväntade metod för att stoppa nätmobbing: letar upp nakenbilder på nätet

Vi kan inte kontrollera vad som sprids på nätet. Har en bild eller någon annan info läckt ut på internet finns det alltid kvar på något sätt. En ung tjej kan tro att hon endast skickar en utmanande bild till en kille hon gillar, men tar det slut med killen eller den hamnar i fel händer kan det snabbt bli förödande för personen i fråga. Därför bör alla tänka en extra gång på vad de delar med sig av.

Då många ungdomar inte tänker på konsekvenserna av att skicka nakenbilder eller att skriva elakheter på internet ville två bröder från Danmark göra skillnad. Tillsammans kom det på en minst sagt annorlunda metod för att motverka nätmobbing och ”hämndporr”. Nu hyllas deras arbete av tusentals.

18-årige Michael Lauritsen och hans storebror Jan Lauritsen är två danska studenter som ägnar sin fritid åt att motverka nätmobbing. 

För några månader sedan startade de frivilligorganisationen Pulterkammerets Aktivister, som patrullerar på Facebook för att hitta nätmobbare.

Det handlar framförallt om att förhindra att nakenbilder sprids utan tillstånd, vilket de gör genom ”att skvallra för föräldrarna”, det berättar Berlingske
Vi tror att en ”symbolisk” örfil från sina föräldrar fungerar bättre än om en lärare eller polis ska peka finger. På det här viset straffar man de unga, utan att det påverkar deras framtid i avseende till kriminalregister, säger Michael Lauritsen till Berlingske

Tanken med brödernas metod är att förhindra att bilderna hamnar fel från början, och även om vissa föräldrar reagerat med sorg eller ilska, så är syftet gott. 
– Det är en fläck på alla föräldrars stolthet att få veta att man har misslyckats i sin uppfostran. Det är inte roligt när en främling skriver att ens barn är taskig online. Inte heller är det roligt att dina föräldrar plötsligt får veta att du har delat nakenbilder, säger Jan Lauritsen till Berlingske. 

Pulterkammerets Aktivister har tillsammans med bröderna 37 personer som arbetar med att hitta olika former av nätmobbing för att förhindra att det fortsätter. Deras Facebooksida har idag 3 795 följare, och de jobbar aktivt för att få fler. 

 Det kan vara din son, dotter eller ditt barnbarn som råkar ut för elakheter på internet. För att nätmobbing ska motverkas måste den uppmärksammas. Dessa killar jobbar aktivt för att sätta stopp för näthatet. Dela gärna så att fler får veta att de finns.