Kjell hade cancer i över 13 år. Nu har nya behandlingen räddat hans liv.

Ibland inträffar det man nästan kan kalla mirakel. Som med norska Kjell Stenstadvold, som är en riktig krutgubbe. Kjell är 71 år gammal och hade kroppen full av cancer i flera år. Men han kände sig aldrig riktigt sjuk, utan kallade sig själv ”cancerfrisk”, rapporterar norska TV 2. Så han levde på som vanligt. Nu, flera år senare, är han just det också: frisk. På riktigt. Efter en ny typ av behandling. Här är hans osannolika historia.

Allt började 2002, då Kjell gick till läkaren. Men inflammationen i ögat var inte en vanlig inflammation – det var en utveckling av hudcancer.

Ett par år senare började en knöl växa på hans kind. Och själv säger han att det var tur.

– Det var tur att den inte växte sig stor på insidan. Då hade det kanske tagit ännu längre tid att upptäcka cancern och hur den hade spridit sig, och då kunde utfallet ha blivit något helt annat, säger Kjell Stenstadvold till TV 2.

Cancern spred sig ändå i stora delar av Kjells kropp. Bröstkorgen, lungorna, halsen, njurarna och ryggen. Men Kjell har hållit modet uppe och aldrig känt sig riktigt sjuk. Han har aldrig haft särskilt ont och kallar sig själv för ”frisk med cancer”.

– Ibland känner jag mig som ett lapptäcke på grund av alla ärr och sår från de otaliga operationerna, säger han.

Och han erkänner att han ibland har varit lite bekymrad, eftersom det hela tiden har dykt upp ny cancer.

– Men min familj och jag har upptäckt att man kan leva ett ganska bra och normalt liv med cancer, säger han till TV 2.

Och Kjell har gjort just det: levt på som vanligt. Han jobbade vidare innan han pensionerade sig, han har spelat cello och umgåtts mycket med barnen och barnbarnen. Han har också deltagit i löptävlingar och gett sig ut på vandringar.

I januari i år kom glädjebeskedet. Det fanns inte längre kvar några cancerceller i Kjells kropp. Från 2010 och framåt använde han sig mycket av en behandlingsmetod som heter immunterapi, en metod som ska hjälpa kroppens eget immunförsvar för att förstöra cancercellerna. Han fick behandlingen genom en studie, eftersom medicinen inte var godkänd på norska sjukhus.

– Det har varit otroligt att bevittna hur tumörerna har krympt och försvunnit på så få månader, säger han.

Kjells läkare Steinar Aamdal, professor och cancerläkare vid Oslo universitetssjukhus, har i flera år kämpat för att nya revolutionerande mediciner ska kunna ges till cancerpatienter, skriver TV 2.

– Kjell är nog fortfarande undantaget, för det är inte alla patienter med samma typ av cancer som har så god respons på behandlingen som han. Men om vi klarar av att forska oss fram till varför några reagerar bättre än andra så kanske han blir den nya regeln i framtiden, säger Aamdal.

Nu ser Kjell fram emot flera pigga åt framöver, och även om han inte är helt friskförklarad än är han övertygad om att det inte blir cancer som tar hans liv.

Dela gärna vidare om du också är imponerad av hur Kjell Stenstadvold har sett på cancern och hur han har lyckats fortsätta leva livet som vanligt.

Helt fantastisk!! Den nye kreftbehandlingen har reddet Kjell.

Publicerat av TV 2 Nyhetene den 7 februari 2016

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna