Klart: Här införs gratis kollektivtrafik – för alla pensionärer i kommunen

Gratis kollektivtrafik för äldre är ett förslag som länge varit på tapeten i flera kommuner. Argument som tagits upp har bland annat varit att det ska göra det lättare för pensionärer att komma ut mer, vilket gynnar deras sociala liv och hälsa. Ett annat argument är det uppenbara, att det ska underlätta för de äldre som inte har så mycket pension att leva på.

Nu slår Trelleborgs kommun slag i saken. Från och med första maj får alla som är 67 år och äldre åka helt gratis, vilket Trelleborgs Allehanda var först med att rapportera.

Våren blir enklare för alla äldre i Trelleborgs kommun. Från och med första maj kommer de nämligen att vara gratis för dem att åka kollektivt.

– Vi vill uppmuntra till resor med kollektivtrafik. det är hälsosamt för de äldre. Det handlar om att folk ska våga röra sig mer ute, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) till Trelleborgs Allehanda.

Foto: Shutterstock

Vill motverka ensamhet bland äldre

Enligt Aftonbladet tror politikerna att satsningen kan kosta skattebetalarna 5,8 miljoner kronor per år, ett belopp de hoppas kunna betala tillbaka sig då det kan minska belastningen på vårdcentralerna.

Gratis kollektivtrafik för personer från 67 år och äldre börjar gälla första maj i år.

Det här borde fler kommuner välja att satsa på. Dela så att fler inspireras, så att vardagen kan bli bättre för våra äldre.